/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Igor Dodon - călătorul! Președintele își încheie anul cu o nouă vizită la Moscova

missing
25 decembrie 2017, ora 18:36

În cadrul vizitei la Moscova, președintele moldovean s-a intalnit cu patriarhul Moscovei, urmează să participe la o întâlnire neformală a liderilor statelor-membre ale CSI și va avea o întâlnire la Gazpom. În luna mai, în cadrul Forumului Economic de la Sankt-Petersburg, la care a participat și Igor Dodon, moderatoarea evenimentului l-a întrebat pe premierul Indiei dacă Rusia se implică în campaniile electorale din alte țări? Întrebarea l-a amuzat pe președintele rus – acesta s-a întors spre Dodon și a spus că răspuns la această întrebare trebuie sa ofere Igor Dodon.

Întrebați-l pe Dodon. El știe mai bine”.

În luna octombrie, președintele moldovean a fost la Soci, pentru a participa la Ședința Consiliului șefilor de state-membre ale CSI și la Consiliul Economic Suprem Eurasiatic. În luna noiembrie, Dodon s-a dus din nou la Moscova. El a mulțumit Kremlinului pentru faptul că nu a pedepsit Moldova pentru acțiunile anti-rusești ale autorităților de la Chișinău.

În pofida provocărilor conducerii, majorității parlamentare, Rusia a reacționat înțelept la aceste provocări. Au fost provocări evidente”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a vizitat și Bruxelles. Acesta a avut întâlniri cu mai mulți oficiali europeni și cu secretarul adjunct al NATO. Aici, acesta a insistat ca Oficiul NATO în Moldova să nu fie deschis. În opinia analiștilor politici, în cadrul acelei vizite, Dodon a umilit Moldova.

Dacă ne uităm la vizita d-nului Dodon la 8 februarie 2017 la statul major al Alianței nord-atlantice – asta a fost un act de umilință națională când dnul Dodon s-a făcut de rușine personal și a făcut de rușine și Republica Moldova”, afirmă Oazu Nantoi, analist politic.

În luna aprilie, Igor Dodon acesta a mers în Bișkek unde a participat la ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic. În luna mai, Igor Dodon s-a aflat mai mult pe drumuri – pe lângă vizitele întreprinse în Rusia, acesta a fost la Istanbul și la Budapesta. Iar vara trecută, Igor Dodon a fost la Baku, în Belarus, după care, în luna august, a efectuat o vizită la Teheran, unde a participat la ceremonia de inaugurare a președintelui reales. Acolo s-a întâlnit și cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care tocmai fusese declarat persona non grata în Republica Moldova. Gestul Chișinăului l-a iritat pe Dodon care s-a adresat susținătorilor săi:

Fiți de-a gata. Atunci când o să vă spun, să fiți la Chișinău. Toți! Dar eu simt că lucrul acesta se apropie”, a declarat șeful statului.

În luna septembrie, Dodon a mers în vizită la Așhabad, la invitația președintelui Turkmenistanului, iar la începutul lunii noiembrie, președintele a fost în Italia. Aici a fost întâmpinat cu scandal de un grup de moldoveni nemulțumiți că șeful statului a refuzat întâlnirea cu diaspora. În schimb, a mers la o slujba ținută de preoți rusi.

Ai jurat pe Constituție, nu pe prostituție! N-a venit momâia, că a văzut tămâia. Nimeni nu ne-a anunțat de nevenirea Dumnealui. El nu a avut plăcerea să se întâlnească cu noi”.

După ce a revenit din Italia, Dodon a plecat în Armenia. Analiștii politici au remarcat că majoritatea vizitelor efectuate de Igor Dodon, timp de un an, în afara țării au adus zero rezultate pentru țară.

Reporter: Beatrice Dornean

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram