/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Judecători cu apartamente din mila statului. Chirtoacă este acuzat de prejudicierea bugetului municipal cu peste 60 de milioane de lei

missing
25 decembrie 2017, ora 17:51

Printre judecătorii care s-au evidențiat, este și magistrata Nina Arabadji de la Judecătoria Râșcani. Potrivit „Moldova Curată”, în anul 2012, ea a primit gratuit un apartament cu două camere în sectorul Buiucani. Doi ani mai târziu, Arabadji a indicat în declarația s-a de avere încă un apartament cu o suprafață de 56 de metri pătrați. Iar în 2016 judecătoarea a beneficiat și de o locuință la un preț redus. Aceasta cumpărat un apartament de 82 de metri pătrați la un preț de 29 de mii de euro – de două ori mai mic decât prețul de pe piața imobiliară primară.

Un apartament gratuit într-un bloc nou din sectorul Buiucani a primit și magistratul Curții de Apel, Gheorghe Iovu. Deși soția sa deja avea un apartament, judecătorul a primit o locuință de 72 de metri pătrați. Întrebat dacă apartamentul oferit gratuit de municipalitate este în proprietate sau în folosință, magistratul a răspuns pentru că în declarația de avere este menționat acest lucru, de aceea se va abține de la comentarii.

Alt magistrat de la „Curtea de Apel”, care așteaptă apartament, este Igor Mânăscurtă. Până să primească locuință gratuit, însă, judecătorul și-a luat un imobil la un preț preferențial.

Autoarea investigației a solicitat reacții de la fiecare judecător vizat. A obținut, însă, doar răspunsuri evazive. „Chiar de la începutul lunii octombrie am expediat solicitări de informații la judecătorii, dar mai înainte de aceasta am și contactat acești magistrați. Prin intermediul grefierilor mi-au spus că nu comentează ceea ce îi întreb eu”, explică Lilia Zaharia, jurnalistă de investigație.

Din 2012 până în prezent, din bugetul municipal au fost alocați 67 de milioane de lei pentru executarea hotărârilor judecătorești și puțin peste 60 de milioane pentru încheierea tranzacțiilor de împăcare cu persoanele care, au primit bani în loc de imobile.

Pe marginea acestor cazuri, Procuratura a pornit o cauza penala împotriva lui Dorin Chirtoacă. Acesta este acuzat de prejudicierea bugetului municipal cu peste 60 de milioane de lei.

Reporter: Sergiu Niculiță

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram