Vara poate dura câţiva ani; Teoria privind anotimpurile extinse din Game of Thrones s-ar putea aplica şi lumii reale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cercetătorii din cadrul universităţilor Bristol, Cardiff şi Southampton au simulat condiţiile atmosferice neobişnuite din cele două regiuni ale Zidului.

Cercetătorii au realizat o teorie pentru a explica anotimpurile extinse, în care vara poate dura câţiva ani.

Fenomenul poate fi explicat prin schimbarea înclinaţiei axei planetei în timp ce orbitează Soarele. Astfel, o anumită emisferă a planetei ar putea fi înclinată în permanenţă către Soare, notează studiul.

Independent notează că cercetătorii au utilizat un model de simulare a climei din Game of Thrones.

Aceştia au descoperit că de o parte a zidului, unde se află Umblătorii Albi, are o climă similară cu cea din Laponia sau Finlanda.
În timp ce în zona Castely Rock clima este asemănătoare cu cea din Huston, Texas (SUA) sau Changsha, China.

Viteza vântului şi direcţia acestuia, prezise de către modelul climatic, explică dominanţa mărilor de către Flota de Fier şi planurile de atac asupra Essos-ului.

De asemenea, specialiştii oferă şi o explicaţie privind rutele comerciale dintre Westeros şi Oraşele Libere din Marea Îngustă.

Temperaturile prezise de către model indică zonele de hibernare ale Umblătorilor Albi din perioada verii.

„Modelul poate simula atât temperaturile de pe Pământ, cât şi cele de pe alte planete, imaginare sau reale, atâta timp cât sunt cunoscute poziţiile continentelor şi adâncimea oceanelor”, a declarat profesorul Dan Lunt, din cadrul Universităţii din Bristol.

Modelul se bazează pe încălzirea globală care ar putea avea loc dacă nivelul gazelor de seră s-ar dubla din cauza emisiilor de metan provocate, în cazul de faţă de dragoni şi incendiile de vegetaţie.

Specialiştii estimează creşterea cu 2,1 grade Celsius în cazul dublării emisiilor de dioxid de carbon. „Deşi astfel de studii sunt amuzante, există şi o parte serioasă. Modelele climatice simulează procese fizice reale care duc la încălzirea sau răcirea climatului”, a declarat Carrier Lear, din cadrul Universităţii din Cardiff.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...