Motivul pentru care Venezuela a declarat persona non grata diplomaţi din Canada şi Brazilia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorităţile din Venezuela au anunţat că doi diplomaţi din Canada şi Brazilia au fost declaraţi persona non grata, pe fondul criticilor internaţionale la adresa Administraţiei preşedintelui Nicolas Maduro, informează site-ul postului France 24.

Delcy Rodriguez, preşedintele Adunării Constituante din Venezuela, controlată de partidul socialist aflat la guvernare, a declarat că acţiunea îi vizează pe Ruy Pereira, ambasadorul Braziliei la Caracas, şi Craig Kowalik, însărcinat cu afaceri la Ambasada Canadei.

,,Am decis să-l declarăm persona non grata pe ambasadorul brazilian până când ordinea constituţională este restaurată în ţara vecină (Brazilia)”, a declarat Rodriguez, făcând referire la destituirea preşedintelui Dilma Rousseff (centru-sânga) în august 2016 şi înlocuirea ei cu conservatorul Michel Temer.

Kowalik a fost declarat persoana non grata pentru ,,cicăleală, ingerinţe constante şi ofensatoare în treburile interne ale Venezuelei”.

Potrivit lui Rodriguez, pe contul de Twitter al Ambasadei canadiene la Caracas, Adunarea Constituantă era descrisă drept o ameninţare la adresa dreptului populaţiei din Venezuela de a-şi alege liderii, inclusiv noul preşedinte, conform Mediafax.

Săptămâna trecută, Brazila a îndemnat Venezuela să respecte drepturile omului şi a cerut revenirea ţării la democraţie.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste 100 de manifestanţi. După luni de proteste violente, Maduro a dispus crearea unei Adunări Constituante, care este controlată de partidul de guvernământ, ca să contracareze Congresul dominat de opoziţie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...