În Republica Moldova se înăspresc regulile de schimb valutar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Proiectul prevede, între altele, obligativitatea cetățenilor de a prezenta buletinul de identitate pentru operațiunile de schimb valutar, iar pentru operațiunea ce depășește 5 mii de lei unitatea de schimb valutar va înregistra datele din documentul de identitate al persoanei.

Totodată, entitățile raportoare vor fi obligate să păstreze cinci ani toate datele aferente tranzacțiilor. Alte prevederi prevăd competențele autorităților, măsuri asiguratorii, garanții și sancțiuni.

Operațiunile cu sume ce vor depăși 100 de mii de lei vor trebui raportate Serviciului de prevenire și spălare a banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție.

După aprobarea în prima lectură, pe marginea proiectului au fost înaintate circa 150 de amendamente, propuneri și obiecții.

Proiectul a fost criticat de către deputații din şi de mai mulți experți economici, care au apreciat că astfel s-ar urmări lichidarea caselor de schimb valutar. O altă îngrijorare exprimată de experți este în legătură cu riscul utilizării datelor personale ale cetățenilor în scopuri obscure.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...