Rogozin: Rusia trebuie să acorde mai ușor cetățenie transnistrenilor, altfel ei devin cetățeni moldoveni și români

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat miercuri că intenţionează să propună facilitarea acordării cetăţeniei ruse locuitorilor din Transnistria născuţi după 1991, deoarece lipsa unei astfel de prevederi îi determină pe aceştia să obţină cetăţenia moldovenească, română sau bulgară.

„Sper că vom solicita în curând Dumei de Stat modificări necesare la legea cetăţeniei pentru ca locuitorii din Transnistria, care s-au născut după 1991, să se poată aştepta la obţinerea cetăţeniei ruse”, a declarat Rogozin în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu Guvernul desfăşurată în Duma de Stat, relatează agenţia TASS în pagina electronică, citată de Mediafax.

Lipsa unei astfel de prevederi în legislaţia rusă îi împinge pe aceşti oameni să obţină cetăţenia moldovenească, română şi bulgară, care le este acordată cu uşurinţă, a explicat vicepremierul rus.

„Noi considerăm că această situaţie este greşită”, a adăugat el.

Menționăm că România a simplificat în 2009 procedurile de acordare a cetăţeniei pentru cetăţenii Republicii Moldova, de atunci mii de moldoveni au solicitat și au obținut cetăţenia română.

O bună parte a populației Transnistriei deține deja cetățenia Federației Ruse, o altă parte preferă să ia cetățenia Republicii Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...