Ministrul Justiţiei din Polonia cere abrogarea legii privind prescrierea crimelor comunismului

Zbigniew Ziobro, ministrul Justiţiei şi procuror-general al Poloniei, a cerut Curţii Constituţionale de la Varşovia să abroge legea privind prescrierea crimelor comise de oficiali ai fostului regimul comunist în perioada 1944-1989, informează site-ul cotidianului Le Monde.

Codul Penal polonez prevede “garanţii de impunitate” pentru oficiali comunişti, fiind vizate infracţiuni pasibile de până la 5 ani de închisoare pentru tortură şi alte forme de tratament crud, inuman sau degradant, comise în mod intenţionat de funcţionari ai poliţiei politice comuniste împotriva unor militanţi anticomunişti.

Potrivit ministrului Justiţiei, autorii acestor crime au beneficiat de „omisiuni voluntare ale urmăririi în justiţie”.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS, centru-dreapta), aflat la guvernare la Varşovia, a promis că va “decomuniza” Polonia, acuzând autorităţile liberale precedente că nu au făcut îndeajuns pentru a elimina vestigiile comunismului, ba chiar i-au protejat pe comunişti.

În acest context, Partidul Lege şi Justiţie a iniţiat o amplă reformă a sistemului justiţiei din Polonia, despre care Comisia Europeană afirmă că subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

Drept urmare, miercuri, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Sursa: Mediafax

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.