Sute de costume de epocă din colecția muzeului Ermitaj vor fi expuse la Sankt Petersburg

O jiletcă a lui Petru cel Mare, rochii ale împărătesei Ecaterina a II-a şi ale ultimei ţarine Alexandra, ucise de bolşevici, pot fi admirate la Sankt Petersburg, în cadrul unei expoziţii permanente care prezintă publicului sute de costume de epocă păstrate în colecţia Muzeului Ermitaj, informează AFP.

În total, 130 de manechine îmbrăcate în costume somptuoase, din secolele XVIII-XX, care au aparţinut în cea mai mare parte familiei imperiale a Romanovilor, sunt prezentate publicului în imense vitrine panoramice, formând o galerie de-a lungul căreia se pot plimba vizitatorii.

Numită “Galeria costumelor”, aceasta expoziţie permanentă este găzduită într-o clădire modernă imensă din nordul celui de-al doilea oraş ca mărime al Rusiei, care găzduieşte Centrul de Conservare şi Restaurare al celebrului muzeu Ermitaj, unde sunt depozitate de regulă caleşti şi mobilier de epocă.

“Secţiunea costumelor ocupă 600 de metri pătraţi. În spatele manechinelor expuse, există dulapuri şi comode unde păstrăm colecţia noastră de 24.000 de obiecte”, a declarat pentru AFP Nina Tarasova, curatoarea expoziţiei.

“Expoziţia prezintă doar 3% din colecţia noastră. Avem, spre exemplu, 280 de obiecte personale ale lui Petru cel Mare – aceasta fiind cea mai mare colecţie de îmbrăcăminte din secolul al XVIII-lea din lume”, explică ea.

Pentru a garanta o conservare perfectă a acestor obiecte devenite extrem de fragile, temperatura galeriei este menţinută la 21 de grade Celsius, iar umiditatea la 46%. Nicio fereastră nu lasă să intre lumina naturală pentru a nu altera calitatea ţesăturilor.

Expoziţia se concentrează în special pe îmbrăcămintea personală a ţarilor ruşi din dinastia Romanov – de la Petru cel Mare (1672-1725) la ultimul dintre aceştia, împăratul Nicolae al II-lea, ucis de bolşevici în 1918 – însă prezintă şi haine purtate de ţăranii ruşi din diferite regiuni sau ţinute de bal ale familiilor nobile din Sankt Petersburg.

“Cu ajutorul acestor piese vestimentare, putem judeca nu doar moda vremii, ci şi talia sau chiar caracterul membrilor familiei Romanov”, explică Tarasova, indicând spre o ţinută de ceremonie a lui Alexandru I (1777-1825), care dezvăluie o siluetă înaltă şi subţire, sau spre un costum în carouri al corpolentului Alexandru al III-lea (1845-1894), a cărui indiferenţă faţă de modă era binecunoscută.

“Unele rochii au necesitat câteva luni pentru a fi confecţionate”, povesteşte Nina Tarassova. Este cazul unei rochii albe de dantelă, împodobită cu broderii fine, care a fost creată pentru căsătoria ultimei ţarine Alexandra Feodorovna şi la care s-a lucrat peste şase luni.AGERPRES

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.