18:09:11 23.04.2024
Stiri

Organizatorii au făcut totalurile ADAMI Media Prize 2017. Ediția din 2018 demarează în februarie

Social 23.12.2017 16:38 Vizualizări1830 Autor: Ziarul National


Organizatorii au făcut totalurile ADAMI Media Prize 2017. Ediția din 2018 demarează în februarie


Anul 2017 pentru ADAMI Media Prize

În 2017 am continuat activitatea de promovare a problemelor ce ţin de diversitatea culturală în domeniul media şi consolidarea relaţiilor profesionale între jurnaliştii care îşi desfăşoară activitatea la posturile de televiziune din ţările Uniunii Europene şi colegii lor din Armenia, Azerbaidjan, Republica Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, scrie trm.md.



ADAMI FELLOWSHI/Premiul ARTE
În martie anul curent deţinătoarea premiului ADAMI bursă/ARTE reprezentanta televiziunii georgiene Marite Tevsadze a petrecut o lună de zile de stagiu achitat integral alături de echipa programului “Arte Journal” din Strasburg (Franţa). Tema reportajului pregătit pentru acest canal de televiziune a fost una actuală - alegerile prezidenţiale în Franţa.

Global Media Forum, organizat de Deustche Welle
În iunie ADAMI în calitate de partener oficial, a participat la Global Media Forum, organizat de Deustche Welle „Identitate și diversitate”, care a avut loc în orașul german Bonn. La el au participat şi doi câştigători ai premiului ADAMI care au prezentat oaspeților din diferite țări site-urile lor și video on-line, precum și au vorbit despre situațiile în țările lor de origine.



ADAMI la Consiliul Europei
În data de 10 octombrie am avut onoarea pentru a doua oară de a prezenta inițiativa ADAMI la Consiliul Europei, întrun eveniment oficial petrecut paralel Adunării Parlamentare de la Strasbourg. Împreună cu parlamentari din diferite țări europene, prezenţi la eveniment, am discutat întrebări de ordin critic, ce au avut un impact negativ în Europa și în țările vecine. În plus, acest eveniment a devenit o oportunitate unică de a pace legătură directă între regizori şi persoanele care primesc deciziile respective. La Consiliul Europei au fost derulate a trei proiecte câștigătoare. Autorii proiectelor au fost invitați la Strasbourg pentru a participa în discuție cu deputații și invitații speciali pe marginea filmelor prezentate, precum și de a vizita sediul Arte TV.


Dialogul-forum ADAMI 2017
În acest an a fast dat start unei noi inițiative – dialogul-forum ADAMI. Este o platformă în cadrul căreia profesioniști în domeniul mass-media pot prezenta proiectele sale. Totodată, în cadrul platformei, colegii jurnaliști din țările parteneriatului Estic discută utilizarea corectă de vizualizare atunci când se lucrează pe teme de diversitate, integrare și migrație.

Primul dialog workshop-forum ADAMI s-a desfășurat în perioada 27-28 octombrie, la Baku. Tema principală a evenimentului a fost media noul format media de video-blogging și media on-line, în general. Despre diferite aspecte a platformei Youtube și a altor platforme media participanților le-au vorbit Gokan Ekremoglu (consultant Youtube/Google în San Francisco), Dominic Willem (capitolul digital editurii Arte) și bloggerul Magdalena Haas (canalul Youtube considercologone). În colaborare cu centrele de artă contemporană YARAT, am organizat o prelegere deschisă a lui Dominic Willem, în care jurnalistul a povestit ce fel de abordări inovatoare folosesc posturile de televiziune online-media.

Seminarul-dialog ADAMI pentru profesioniștii din domeniul TV și film s-a desfășurat în capitala Armeniei, Erevan în zilele de 4 și 5 noiembrie. Participanții la forum au prezentat mentorilor și experților ideile și filme dedicate diversitatăţii culturale.

În cadrul seminarului, ADAMI media-premiu a fost difuzat în aer liber filmul „Nativii”, realizat de regizorul Vitalie Маnski. Călătorind prin Ucraina, regizorul povesteşte cum războiul și noile frontiere în mod artificial despart familiile.

Forumului ADAMI media-premiu s-s încheiat cu desemnarea a trei proiecte considerate cele mai bune, autorii cărora sunt din Armenia, Republica Moldova şi Ucraina şi care vor participa la două evenimente internaționale unde-şi vor prezenta ideile lor. Festivalul „Când Orientul se întâlnește cu Occidentul” se va desfășura în orașul italian Trieste, în ianuarie 2018, iar East Doc Forum va avea loc în capitala Cehiei, Praga în martie 2018.

Expoziția de artă în oficiul ADAMI din Tbilisi
În decembrie ADAMI Media Prize a deschis expoziția artistei Maki Batiaşvili – „A fi om”. Prezentate la expoziție desenele, executate pe hârtie în cerneală, demonstrează toată bogatia vieții umane. Evenimentul s-a desfășurat în oficiul ADAMI din Tbilisi.


2018 pentru ADAMI Media Prize
Startul următorului concurs ADAMI Media Prize va fi dat în februarie 2018. Primirea cererilor va dura până în luna iulie și până în octombrie. Ceremonia de premiere a câștigătorilor 2018 va avea loc în capitala Republicii Moldova, Chișinău. Detalii pe site-ul: www.adamimediaprize.eu


Premiul ADAMI a fost lansat cu scopul de a susține integrarea și diversitatea culturală în lume. Este vorba despre un nou tip de premiu european, care este oferit pentru prima data în 2015. La prima ediţie a participat şi o echipă de jurnaliști de la postul public de televiziune. Trei producători de la Moldova 1, în colaborare cu Deutsche Welle au mers la prima ediţie ADAMI Media PRIZE cu filmul „Acasă în Marienfeld”. Documentarul reflectă istoria fostelor colonii germane din Basarabia şi destinul germanilor care au locuit în Moldova până în 1940. Doi germani basarabeni, după mulţi ani revin în satul Marienfeld, localitatea unde au trăit părinţii lor. Un sat fondat de coloniştii nemţi acum un secol. Autorii peliculei, Lucia Tăut, Eugeniu Popovici şi Irina Crăciun, au câştigat unul din primele trei locuri.



În 2016 filmul „Generaţia Emigraţiei”, din ciclul „Pur şi Simplu”, produs de Radio Europa Liberă (Natalia Sergheev, jurnalistă; Alex Blumberg, producător și operator video) a câștigat Premiul I la categoria Tineret a concursului ADAMI Media Prize 2016. Filmul scoate în evidență fenomenul migrației, cu care se confruntă Republica Moldova, relatând poveștile a trei tineri nevoiți să-și abandoneze locurile de muncă prost plătite acasă și să plece peste hotare, în căutarea unui trai mai bun.Jurnaliștii de la Moldova 1 au avut o participare activă în cadrul concursului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md