Putin şi Erdogan se declară în favoarea creării unui stat palestinian

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au reafirmat vineri, în cursul unei convorbiri telefonice, că doresc să lucreze în favoarea creării unui stat palestinian, a anunţat Kremlinul, la o zi de la votul ONU care condamnă recunoaşterea americană a Ierusalimului drept capitală a Israelului, relatează AFP, citată de Agerpres și Moldpres.

Preşedinţii rus şi turc au „confirmat voinţa lor comună de a continua eforturile în vederea unei soluţionări a conflictului israeliano-palestinian pe baza normelor dreptului internaţional şi a realizării dreptului poporului palestinian de a crea un stat independent”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

Din cele 193 de ţări membre ale ONU, 128 au votat în favoarea unei rezoluţii care condamnă decizia americană de a desemna Oraşul Sfânt drept capitală a statului evreu, ce contravine poziţiei tradiţionale americane şi consensului comunităţii internaţionale.

Aliat al SUA, Turcia face parte dintre opozanţii cei mai virulenţi ai deciziei preşedintelui Donald Trump şi a susţinut această rezoluţie ca şi Rusia.

La începutul lunii decembrie, Putin s-a declarat „profund preocupat” după anunţul făcut de Trump, lansând părţilor implicate în conflictul israeliano-palestinian un apel la „reţinere” şi dialog.

Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluţie care solicită Statelor Unite să-şi retragă decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel, notează agenţiile de presă internaţionale. Rezoluţia a fost adoptată cu votul favorabil a 128 de ţări membre, nouă voturi contra şi 35 de abţineri.

La 6 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce a marcat o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.

Sursa: Agrespres/Moldopres

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.