Erdogan face apel la Statele Unite ca să renunţe la decizia lor privind Ierusalimul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut apel vineri la SUA să renunţe la decizia lor de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala statului Israel, după ce ONU a votat împotriva demersului Washingtonului, în pofida a ceea ce liderul de la Ankara a numit ameninţările americane „urâte şi impardonabile”, relatează agenţia Reuters.

Peste 120 de ţări l-au sfidat pe preşedintele american, Donald Trump, joi, şi au votat în favoarea rezoluţiei Adunării Generale a ONU, care face apel la SUA să renunţe la decizia lor recentă privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului.

„În pofida ameninţărilor, ONU a adoptat o poziţie onorabilă”, a declarat Erdogan în cadrul unei reuniuni la Istanbul a partidului său, AKP. „SUA ar trebui să dea înapoi de la acest pas greşit”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Trump a ameninţat că va tăia ajutoarele financiare pentru ţările care votează în favoarea rezoluţiei ONU. În total, 128 de ţări au susţinut rezoluţia, care nu are caracter constrângător, nouă au votat împotrivă şi 35 s-au abţinut, iar 21 nu au participat la vot .

„Atitudinea SUA înaintea votului la ONU va rămâne în amintirea istoriei democraţiei ca un act urât şi de neiertat”, a mai spus Erdogan.

Avertismentul lui Trump se pare c-a avut un oarecare impact, de vreme ce multe ţări s-au abţinut şi au respins rezoluţia, care, de obicei, este asociată cu rezoluţiile referitoare la palestinieni.

„Casa Albă a pus mâna pe telefon şi a sunat aceste ţări, una câte una, ameninţându-le în mod flagrant”, a afirmat Erdogan, fără alte precizări.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...