Premieră în România. A fost depistat un porc mistreț radioactiv, iar contaminarea este de tipul celei de la Cernobîl

Premieră în România. Direcţia Sanitar Veterinară Suceava a identificat un porc mistreţ radioactiv în judeţ, pe un fond de vânătoare care aparţine Romsilva. Animalul era contaminat cu izotopi de Cesiu. Oficialii Romsilva presupun că provin de la dezastrul nuclear de la Cernobîl.

Autoritatea sanitar veterinară și Direcţia Silvică Suceava recoltează probe de pe suprafaţa solului, din apă şi din aer pentru a identifica sursa de radiaţii.

Porcul mistret a fost găsit pe un fond de vânătoare al Romsilva, aflat la 10 kilometri de granița cu Ucraina.

Documentele oficiale arată că porcul mistreț era contaminat cu izotopi de cesiu.

„Suntem la granița cu Ucraina, iar animalele pot tranzita cu usurinta granița. Se vor verifica probele din aer, apă și din sol pentru a elimina ipoteza de a fi din zona contaminată din România”, afirmă Octavian Anghel, director comercial Romsilva.

Şeful Romsilva a precizat că din cunoştinţele sale este prima dată când silviculturii s-au întâlnit cu o asemenea situaţie.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu a declarat pentru Agerpres că nu există niciun pericol pentru populaţie în urma identificării unui porc mistreţ contaminat radioactiv cu Cesiu-134 şi Cesiu-137.

Acesta a precizat că împreună cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor s-a întocmit un program de supraveghere, iar pentru următorii 100 de porci mistreţi împuşcaţi în zona respectivă, din 10 în 10 porci mistreţi se vor mai efectua analize privind radioactivitatea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.