Shor a dat în judecată compania Kroll, la Curtea Supremă din Londra, acuzând compania că îl face „țap ispășitor” în furtul miliardului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primarul de Orhei, Ilan Shor, despre care investigatorii Kroll arată în investigații că este beneficiarul principal al miliardului de dolari furat din sistemul financiar-bancar moldovenesc, a dat în judecată compania Kroll, la Curtea Supremă din Londra.

Într-o reacţie după publicarea sintezei Raportului Kroll 2, Shor spune că rezultatele prezentate de Kroll în noua sa „creație“ nu comunică absolut nimic nou.

„Practic toate informațiile despre care Kroll vorbește cu atâta fast și pe care le prezintă ca fiind ceva senzațional au fost deja aduse la cunoștința anchetei de către mine. Inclusiv faptul că, băncile și companiile mele au fost folosite în calitate de instrumente. Kroll a constatat doar, traducând în limba engleză, informațiile cunoscute deja. ”Raportul” nu identifică nici beneficiarii reali, nici urmele banilor. În acest sens, apare o întrebare evidentă: pentru ce e nevoie de plătit unei companii dubioase milioane de dolari pentru informații care nu oferă nimic nou și cine va răspunde pentru asta?”, se întreabă Shor.

Mai mult, acesta califică sinteza drept „sterilă” din punctul de vedere al informațiilor noi.

În opinia acestuia, scopul investigaţiei nu este de a găsi adevărații făptași ai fraudei, ci de a găsi un ţap ispășitor. „Sarcina lor principală este să găsească un „țap ispășitor“ și, în același timp, să se răzbune pentru adevărul dezvăluit. Este suficient să amintim faptul că, angajatorul Kroll a fost guvernul controlat de Filat. De fapt, Kroll continuă să execute ordinul principalilor beneficiari ai fondurilor sustrase, și face acest lucru pe banii publici. În opinia mea, organele de drept demult ar fi trebuit să atragă atenție asupra acestui fapt”, se mai arată în reacţia lui Shor.

Citeşte şi: Kroll 2: „Grupul Shor” a plimbat miliardul furat prin offshore-uri din Belize, Insulele Virgine Britanice și Panama. Circa 50 milioane de dolari au ajuns în conturile unor moldoveni

„În ceea ce privește calitatea „investigației” și a reputației profesionale a companiei Kroll. După o simplă analiză a informațiilor disponibile public despre experiența companiei Kroll în domeniul „investigațiilor“ și scandalurilor legate de această companie, putem face o concluzie certă – specialitatea de bază a acestei „firme“ este să denigreze la comandă persoane sau structuri întregi. Compania Kroll a fost acuzată în mod repetat de colectarea ilegală de informații, șantaj, manipularea datelor și investigații la comandă cu rezultate convenite din timp. Numeroasele indicii sugerează că personal sunt vizat de exact acest tip de comandă. În acest sens, declar în mod oficial că nu am de gând să tolerez în continuare insinuările și abuzurile din partea companiei „ucigașe” Kroll. Vreau să vă aduc la cunoștință faptul că avocații mei au depus cerere de chemare în judecată a companiei Kroll la Curtea Supremă din Londra. Sunt convins că vom reuși să demascăm adevărata activitate a companiei Kroll și să obținem dreptate în această instanță oficială”, se mai arată în reacţia lui Ilan Shor, condamnat la 7 ani de închisoare privind dosarul miliardului furat.

Banca Națională a Moldovei a dat publicității ceea ce numește o „sinteză detaliată” a investigației furtului miliardului, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. Documentul descrie, printre altele, metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate în perioada 2012-2014, legătura grupului Shor, constituit de primarul de Orhei Ilan Shor, cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...