Filip i-a transmis lui Dodon repetat aceleaşi candidaturi pentru funcţiile de vicepremier şi ministru

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prim-ministrul Pavel Filip a înaintat astăzi repetat aceeaşi listă de persoane pentru funcţiile de vicepremier şi ministru, după ce preşedintele Igor Dodon a respins prima nominalizare.

În conformitate cu prevederile Constituţiei, preşedintele este obligat a doua oară să accepte propunerile Premierului, existând şi o hotărâre a Curții Constituționale în acest sens.

Joi, Igor Dodon a respins candidaturile la funcțiile de miniștri propuse de Partidul Democrat, făcând trimitere la jurisprudența Curții Constituționale și la prevederile Legii cu privire la Guvern, conform cărora remanierea guvernamentală propusă trebuie să fie efectuată de Parlament.

Cu referire la candidaturile prezentate de către prim-ministru Pavel Filip, Dodon spune că noua listă a candidaților la fotoliile ministeriale nu poate fi acceptată, deoarece majoritatea candidaților propuși au demonstrat ,,inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior”.

Preșdintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că dacă președintele va respinge și a doua oară aceste candidaturi, se va face din nou apel la Curtea Constituțională, astfel Dodon va putea fi suspendat din funcţie, din nou.

Guvernul urmează a fi complectat cu următoarele candidaturi:

– Vicepremier pentru Integrare Europeană – Iurie Leancă.

– Vicepremier pentru Reintegrare – Cristina Lesnic.

– Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene – Tudor Ulianovschi.

– Ministerul Economiei și Infrastructurii – Chiril Gaburici.

– Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – Svetlana Cebotari.

– Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului – Liviu Volconovici.

– Ministrul Justiției – Alexandru Tănase.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...