James Pettit, despre investigarea furtului miliardului: Va dura câţiva ani. Trebuie răbdare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, James Pettit, speră că în Republica Moldova există voință politică în ceea ce privește ancheta în furtul miliardului. Totodată, oficialul american consideră că această investigație va dura câțiva ani.

Ambasadorul declară că este nevoie de mult efort pentru a continua această investigație pentru că este vorba de cooperarea cu multe țări.

„Am observat că există țări care cooperează destul de bine, iar cu altele lipsește această cooperare. Poate fi din cauza legislației bancare. Trebuie răbdare. Pentru această colaborare internațională trebuie timp, resurse. Scopul pe care noi toți îl avem este de a identifica vinovații și a recupera banii furați”, spune ambasadorul american. Oficialul speră că există voință politică în ceea ce privește ancheta în furtul miliardului și că probabil această investigație va dura câțiva ani, citat de IPN.

Referitor la reformele promise de autorități, James Pettit spune că anul curent s-a văzut relativ puțin în domeniul reformelor și că partenerii de dezvoltare sunt dezamăgiți la fel ca și majoritatea cetățenilor în ceea ce privește lipsa de viteză în realizarea reformelor.

„Eu sper că, intrând într-un an nou, această situație se va schimba. Mult depinde de voința politică”, afirmă ambasadorul. Diplomatul spune că pe parcursul anului trecut au fost adoptate o serie de legi importante, dar este nevoie de implementarea lor. Trebuie reforme la diferite instituții cum ar fi Agenția Națională de Integritate.

Totodată, James Pettit menționează că orice progres în domeniul juridic a fost până acum destul de lent. Și în acest domeniu este nevoie de voință politică. Trebuie reforme destul de semnificative în sistemul judecătoresc și încă mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăți acest sistem.

„Când există atât de multe zvonuri în ceea ce privește independența judecătorilor, înseamnă că există o problemă destul de gravă. Este nevoie de reforme structurale, trebuie create instituții noi pentru a îmbunătăți în general un sistem care mi se pare că nu funcționează în mod corect și nu funcționează pe deplin în conformitate cu standardele europene”, a afirmat James Pettit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...