Mihai Ghimpu, nemulțumit că BNM a publicat sinteza raportului Kroll 2 în limba engleză: „Bătaie de joc”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, se arată dezamăgit de faptul că Banca Naţională a Moldovei a făcut publică joi o sinteză a raportului Kroll 2 în limba engleză.

Mai mult, liberalul acuză actuala guvernare că este în „cârdășie” cu cei care au furat un miliar de dolari din sistemul financiar-bancar modovenesc.

„PL își exprimă nemulțumirea că Banca Națională a dat spre publicare raportul doar în engleză și numai sinteza. Asta înseamnă cârdașie și bătaie de Joc față de cetățeni. Nu ne puneți în situația să legam furtul miliardului de actuala guvernare”, a spus Ghimpu în cadru ședinței de astăzi a Parlamentului.

Banca Națională a Moldovei a dat publicității ceea ce numește o „sinteză detaliată” a investigației furtului miliardului, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. Documentul descrie, printre altele, metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate în perioada 2012-2014, legătura grupului Shor, constituit de primarul de Orhei Ilan Shor, cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase.

Conform Raportului Kroll, frauda bancară a avut loc de cel puțin trei ani și s-a intensificat în anul 2014, ducând în cele din urmă la prăbușirea Băncii de Economii, Unibank și Banca Socială.

Citeşte şi: Kroll 2: „Grupul Shor” a plimbat miliardul furat prin offshore-uri din Belize, Insulele Virgine Britanice și Panama. Circa 50 milioane de dolari au ajuns în conturile unor moldoveni

Documentele sugerează implicarea în frauda suspectată a unui grup mare de persoane și a unor companii afiliate primarului de Orhei, Ilan Shor. Conform anchetei, „Grupul Shor” ar însuma cel puțin 77 de companii.

Expansiunea împrumuturilor de la cele trei bănci a crescut de la 491 milioane de dolari la începutul anului 2012 până la aproximativ 1 miliard de dolari până la sfârșitul lunii noiembrie 2014. În luna octombrie 2014 aproape 70% din totalul împrumuturilor au fost oferite societăților din „Grupul Shor”, iar în luna noiembrie 2014 cifra a crescut până la 80%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...