16:54:28 28.03.2024
Stiri

DOC // Dodon: „Am RESPINS candidaturile la funcțiile de miniștri”. Planul anunțat de Andrian Candu

Politică 22.12.2017 12:34 Vizualizări2933 Autor: Ziarul National
DOC // Dodon: „Am RESPINS candidaturile la funcțiile de miniștri”. Planul anunțat de Andrian Candu


Președintele Igor Dodon a semnat decretele de demitere a foștilor membri de Guvern, dar a respins, ieri-seară, candidaturile la funcțiile de miniștri, propuse de premierul Pavel Filip.

„Reieșind din jurisprudența Curții Constituționale și din prevederile Legii cu privire la Guvern, remanierea guvernamentală propusă trebuie să fie efectuată de Parlament. Suplimentar la cele expuse, cu referire nemijlocit la candidaturile prezentate de către prim-ministru, menționez că noua listă a candidaților la fotoliile ministeriale nu poate fi acceptată din mai multe considerente. Majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Mai mulți candidați au probleme de integritate și, mai grav, unii dintre aceștia au fost personal implicați în frauda bancară, participând la luarea deciziilor care au dus la devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova. În contextul dat, candidaturile înaintate de Guvern nu corespund criteriilor specificate. Cu atât mai mult cu cât asupra acestora planează un șir de dubii, reflectate în mai multe investigații jurnalistice și ale organelor de ocrotire a normelor de drept”, își argumentează Dodon decizia.




În replică, președintele Parlamentului a declarat azi că premierul Pavel Filip urmează să expedieze repetat la Președinție aceeași solicitare, fără a fi făcută vreo modificare.

„În situația în care președintele Dodon refuză prima dată, premierul va propune a doua oară și șeful statului trebuie, conform Constituției, să semneze decretele. Dacă va încălca și acum Constituția, este Curtea Constituțională, garantul Legii Supreme, care va veni cu o soluție”, a spus Candu, lăsând să se înțeleagă că Igor Dodon ar putea fi suspendat din nou din funcția, ca în cazul numirii ministrului Apărării.

Menționăm că Partidul Democrat i-a propus pe Iurie Leancă în calitate de vicepremier pentru Integrare Europeană, pe Cristina Lesnic - vicepremier pentru Reintegrare, pe Chiril Gaburici - ministru al Economiei și Infrastructurii, Alexandru Tănase - al Justiției, Svetlana Cebotari - al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Liviu Volconovici, rectorul Universității Agrare - ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, iar pe Tudor Ulianovschi, Ambasador al R. Moldova la Geneva - ministru al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md