Candu, despre sinteza Kroll: O echipă a companiei va veni la Chişinău la mijlocul lui ianuarie, iar Şor va fi tras la răspundere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O echipă a companiei Kroll va veni la Chişinău la mijlocul lunii ianuriarie pentru a discuta subiectul legat de raportul Kroll-2, o sinteză a căruia a fost făcută publică ieri de către Banca Naţională a Moldovei, şi tot în acea perioadă, Guvernul va aproba strategia de recuperare a bunurilor infracţionale. Despre aceasta a anunţat azi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cu trimitere la discuţiile pe care le-a avut cu guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, dar şi premierul Pavel Filip. Cât ţine de primarul de Orhei, omul de afaceri Ilan Şor, care figurează în raport, dar se află în libertate, vicepreşedintele democrat susţine că acesta „va fi tras la răspundere penală”.

„Din discuţia cu guvernatorul Băncii Naţionale, înţeleg că echipa Kroll va veni la mijlocul lunii ianuarie pentru a discuta subiectul legat de raportul Kroll şi în acea perioadă, deja din discuţiile şi cu prim-ministrul, se va aproba strategia de recuperare a bunurilor infracţionale legate de frauda bancară din exterior.
Mulţumiri echipei Kroll. Îi aşteptăm la Chişinău pentru a trece la următoarea etapă, ceea ce presupune recuperarea fraudei bancare pe dimensiune din extern”, a spus Candu.

Întrebat de situaţia lui Ilan Şor, care, deşi figurează atât în primul raport, cât şi în sinteza oferită ieri de BNM, Andrian Candu a spus că „cei care au citit raportul Kroll văd că domnul Şor şi echipa lui sunt principalii beneficiari ai fraudei bancare”. „Din câte cunoaşteţi, domnul Şor a primit deja prima condamnare în instanţa de fond. Urmează Curtea de Apel. Atunci decizia instanţei de judecată va fi executabilă şi, bineînţeles, el va fi tras la răspundere penală”, a dat asigurări preşedintele Parlamentului.

Nu în ultimul rând, Andrian Candu a adus „aprecieri echipei Kroll” care „a acceptat şi a autorizat, de această dată, publicarea raportului Kroll, spre deosebire de prima dată când a trebuit noi să dezvăluim raportul fără permisiunea lor”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...