Reacție vehementă a lui Recep Erdogan după ,,ameninţările” lui Donald Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a respins vehement avertismentele omologului său din SUA, Donald Trump, privind votul din Adunarea Generală ONU pe tema statutului Ierusalimului, liderul turc afirmând că „voinţa liberă şi democratică” nu poate fi cumpărată cu dolari.

Ce face liderul Americii? Proferează ameninţări. Domnule Trump, nu puteţi cumpăra cu dolarii dumneavoastră voinţa liberă şi democratică a Turciei”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia Anadolu.

,,Unele ţări numesc Statele Unite «leagăn al democraţiei». Acest leagăn al democraţiei vrea să cumpere voinţa liberă a ţărilor cu dolari. Când vedem astfel de lucruri, ne întrebăm ce democraţie este aceasta”, a adăugat Erdogan, îndemnând ţările din Adunarea Generală ONU „să nu îşi vândă libertatea de voinţă”.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a ameninţat miercuri că va dispune reducerea asistenţei financiare în cazul statelor care vor vota în Adunarea Generală ONU împotriva iniţiativei sale de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Aceste ţări „iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, şi apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări aceste voturi. Să voteze împotriva noastră! Vom economisi mult. Nu ne pasă”, a declarat Donald Trump miercuri după-amiază.

Adunarea Generală ONU, care are 193 de membri, organizează joi o sesiune specială la solicitarea statelor arabe şi musulmane, pe tema deciziei preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a avertizat că Washingtonul va „nota numele” celor care vor vota împotriva poziţiei SUA la Adunarea Generală ONU.

Luni, Statele Unite au utilizat dreptul de veto în Consiliul de Securitate ONU pentru a bloca un proiect de rezoluţie privind anularea deciziei preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Donald Trump a recunoscut recent că Ierusalimul este capitala Israelului, generând un val de nemulţuire în întreaga lume.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...