/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Nu au reușit să modifice Constituția. Deputații nu a ajuns la consens în privința judecătorilor Curții Constituționale

21 decembrie 2017, ora 19:18

„Se propune majorarea numărului de la 6 la 7 judecători, al șaptelea judecător să fie numit de către președintele Republicii Moldova. Prelungirea duratei mandatului de la 6 la 9 ani și excluderea posibilității deținerii celui de-al doilea mandat”, spune Nicolae Eșanu, secretar de stat al ministerului justiției.

„Trei să fie din partea Parlamentului, trei din partea președintelui și unul din partea Consiliului Superior al Magistraturii”, susține Vladimir Țurcan, deputat PSRM.

„Dacă îi dăm, îi dăm aceleași împuterniciri, îi dăm tot doi judecători să numească, dar îi dăm numai unul”, menționează Ion Casian, deputat PL.

„Nu este necesar să deschidem discuția în partea ceea, fiindcă o să înceapă multe dezbateri, mai ales având în vedere relațiile cu președintele de astăzi”, spune Nicolae Eșanu, secretar de stat al ministerului justiției.

„Cât ne va costa bugetul de stat această reformă”, a întrebat Alina Zotea, deputat PL.

„O sumă fixă nu pot s-o numesc acum”, a răspuns Nicolae Eșanu.

Vă spun eu suma – bugetul anului 2018 al CC este majorat cu 2,5 mln de lei”, a replicat Grigore Cobzac, deputat PDM.

„Nu există nicio legătură între acest proiect de lege și bugetul aprobat pentru Curte”, spune Eșanu.

Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru fi votat în lectură finală. Conform reglementărilor în vigoare, Guvernul, Parlamentul și Consiliul Superior al Magistraturii desemnează câte 2 judecători la Curtea Constituțională pentru un mandat de 6 ani.

Reporter: Anastasia Antoceanu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram