/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Un cuplu din Florești și-a jucat nunta de aur în cort – exact ca acum 50 de ani, iar toba și acordeonul le-au înlocuit cu un aparat de mixat și un lăutar

missing
21 decembrie 2017, ora 18:29

Și-au jucat nunta de aur în cort – exact ca acum 50 de ani. Cu mesele pline de bucate, cu șampanie și multă voie bună – așa și-au întâmpinat mirii invitații la ceremonie. La rândul lor, nuntașii au venit cu cele mai frumoase și utile daruri.

Galina și Pavel Deșcan s-au căsătorit din dragoste – un sentiment pe care au reușit, cu înțelepciune, să-l păstreze până astăzi. Cumpătați și răbdători, ei au reuşit să treacă peste toate greutăţile vieţii. În tinerețe, Pavel a curtat-o pe Galina mai bine de trei ani până s-a hotărât să o ceară în căsătorie. Primul test al cuplului a fost armata. L-au trecut cu fidelitate și dor.

„Cu trei ani înainte de armată, apoi m-am dus la armată ea m-a așteptat și ne-am căsătorit”, spune Pavel Deșcan, soț.

„Ne-am plăcut unul pe altul și ne-am căsătorit”, menționează Galina Deșcan, soție.

Secretul unei căsnicii fericite, spun ei, este răbdarea, sinceritatea și respectul reciproc: „Cu răbdarea treci și marea. Când este enervat unul, altul trebuie să cedeze și tot așa. Cu răbdare iată că am trecut 50 de ani. Când mai bine când mai rău, dar am mers înainte. Înapoi – niciodată”.

Nașa de cununie vorbește cu nostalgie despre ziua nunții lor de acum 50 de ani: „Mireasa și mirii erau frumoși dacă erau tinerii. Dar acum, dacă suntem bătrâni, deja nu este aceea. I-am sfătuit să trăiască și să se împace și să se iubească unul pe altul și să ajungă împreună până la adânci bătrâneți. Tare greu dacă se despart și unul rămâne, iar altul se duce”:

Și dacă acum tinerii însurăței preferă limuzinele pentru plimbările de nuntă acum jumătate de secol nici gând de așa ceva. Cuplul nostru a urcat într-un car tras de un cal și a mers în drum spre biserică unde s-au cununat. Atunci se punea preț pe dragoste și familie nici de cum pe lux și confort, spun mirii.

Cei 4 copii ai cuplului Deșcan sunt mândri de părinții lor și spun că le vor urma exemplul. „Este o familie-exemplu. Au trăit o viață împreună, nu s-au certat și nici nu s-au despărțit”, spune fiul Ruslan.

Toba și acordeonul de altă dată au fost înlocuite cu un aparat de mixat și de un lăutar, care a reușit să-i scoată la dans chiar și pe cei trecuți de prima tinerețe. Acesta spune că nunțile de aur sunt speciale, deoarece prin ele poți desluși frumusețea obiceiurilor uitate.

„Ei doresc mai multă muzică veche, căci ea este mai interesantă. Este acea muzică pe care acum nimeni nu o mai cântă”, spune Viorel Chivriga, lăutar.

Cu iubire și respect reciproc, familia Deșcan a trecut prin viață cu fruntea sus. N-au trăit în lux, dar au compensat lipsurile cu bunăvoință și dragoste, inclusiv față de cei din jur.

Reporter: Igor Grițco
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram