/VIDEO/ „Stăpâna Orașului”. Silvia Radu va putea numi și demite pretorii și vicepretorii fără concurs și fără nici un alt filtru

21 decembrie 2017, ora 18:41

Trecerea la categoria funcției de demnitate publică a funcției de pretori și vicepretori precum și formarea propriului cabinet al primarului general al municipiului Chișinău”, Elena Bacalu, vicepreședinte Comisia Administrația Publică

Astfel, dacă până acum vicepretorii și pretorii aveau statut de „persoane publice”, conform noii legi aceștia vor deveni „persoane cu funcție de demnitate publică” și nu vor mai fi aleși prin concurs.

În cazul dat, pretorii și vicepretorii, având statut de demnitate publică, urmează să fie numiți în funcție de primarul general al municipiului Chișinău”, Valeriu Bogdan, șef direcția Asistență Juridică Primăria Chișinău.

Odată cu modificările operate la cele două legi, pretorii și vicepretorii urmează a fi numiți și demiși direct de primarul general.

Această funcție de demnitate publică îi oferă primarului numirea și încetarea raportului direct cu pretorii și vicepretorii”, a declarat Valeriu Bogdan, șef direcția Asistență Juridică Primăria Chișinău.

Odată cu schimbarea statutului funcției, vor fi revizuite și salariile pretorilor și vicepretorilor.

Având în vedere că ele trec într-un alt statut cu demnitate publică, la fel legea prevede modalitatea de salarizare care va fi diferită de funcția pe care au deținut-o până acum”, explică Valeriu Bogdan, șef direcția Asistență Juridică Primăria Chișinău.

Odată cu aprobarea legii, Silvia Radu va avea și un cabinet al primarului, format dintr-un șef al cabinetului, secretari și consilieri. Primarul interimar are deja un consilier, care anterior a lucrat la Cancelaria Guvernului. Este vorba de, Iancu Țurcanu.

A fost creată o subdiviziune nouă în cadrul Primăriei care se numește „Cabinetul Primarului”. În acest cabinet, vor intra persoane care vor fi nemijlocit de pe lângă primarul general al municipiului Chișinău”, susține Bogdan.

Deputații consideră că noile modificări sunt, de fapt, o metodă de promovare a PD.

Pentru a favoriza activitatea dnei Radu, că o pregătesc pentru alegerile viitoare. 0.20 MUSCA 01.41 Dna Radu va lua în această structură persoane pe care le va propune să le ia. Eu cred că aici este implicat PD deoarece chiar dacă ea nu recunoaște asta e o candidatură promovată de PD”, spune Tudor Deliu, președintele fracțiunii PLDM.

Este încă o metodă abuzivă de a arăta cine este șefa, așa cum singură și-a pus acest titlu”, susține Alina Zotea, deputat PL.

Noi vedem că la nivel de administrație publică locală ei umflă acest aparat pentru a consolida controlul Partidului Democrat”, Bogdan Țîrdea, deputat PSRM.

Este logic ca un primar să aibă aparatul de muncă și nu doar la municipiul Chișinău, în cazul dat pentru a realiza acele promisiuni, acele angajamente care le au față de locuitorii orașului Chișinău”, Valentina Buliga, deputat PDM.

Amendamentele vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în „Monitorul Oficial”.

Reporter: Parascovia Spic / Beatrice Dornean
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram