Putin laudă FSB-ul: Au dejucat 60 de atacuri teroriste în Rusia în 2017

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Spionii ruşi au dejucat peste 60 de atentate teroriste în Rusia anul acesta, îi laudă Vladimir Putin, scrie The Associated Press.

Fosta poliţie secretă bolşevică Ceka şi succesorii ei, precum KGB, sunt o ”parte inalienabilă a istoriei noastre”, a declarat miercuri preşedintele rus într-un discurs prin care a marcat 100 de an de la înfiinţarea Ceka.

Putin a lucrat la KGB timp de 16 ani şi a condus o scurtă perioadă de timp Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) înainte să devină preşedinte.

”Indiferent cum se schimbă vremurile, majoritatea oamenilor care aleg această meserie dificilă sunt adevăraţi patrioţi şi apărători ai statului”, a subliniat el în acest discurs.

Maria Alehina, o membră a trupei punk Pussy Riot, a fost reţinută miercuri după ce a desfăşurat un banner cu mesajul ”La mulţi ani, călăilor!” în faţa sediului central al FSB, la Moscova.

Alehina şi Nadejda Tolokonnikova de la Pussy Riot au ispăşit aproape doi ani de închisoare în urma unui protest anti-Putin în catedrala Hristos Mântuitorul din capitală, în 2012.

Ceremoniile care marchează centenarul Ceka reprezintă o ”batjocorire a memoriei unor milioane de victime” ale epurărilor din perioada sovietică, a denunţat Memorial, una dintre principalele asociţaii ruse de apărarea drepturilor omului.

”Este o ruşine în Rusia de azi”, a denunţat organizaţia într-un comunicat.

Putin nu a evocat vreo astfel de critică în discursul său. El a lăudat agenţiile ruse de securitate pentru faptul că sunt ”mai viclene decât serviciile de informaţii străine şi aplică lovituri crimei organizate şi corupţiei”.

Liderul de la Kremlin a subliniat că lupta împotriva terorismului este una dintre principalele priorităţi şi a promis că Rusia va continua să acţioneze în vederea ”neutralizării hotărâte a focarelor terorismului internaţional” în urma campaniei militare din Siria.

”Sunt necesare o consolidare a protejării interne şi externe ale Rusiei de terorism, o dezrădăcinare a reţelelor financiare şi de recrutare ale criminalilor, o contracarare a tentativelor extremiştilor şi radicalizaţilor de a influenţa tineretul şi a răspândi ideologia urii, intoleranţa religioasă şi naţionalismul agresiv”, a spus el.

Şeful statului rus a lăudat agenţiile de informaţii şi securitate ruse pentru faptul că au împiedicat ”peste 60 de crime”, fără să ofere vreun detaliu în acest sens.

El a subliniat că Moscova este pregătită ”să acţioneze împreună cu alte naţiuni, cu toţi cei care luptă împotriva acestei ameninţări mondiale şi sunt pregătiţi să coopereze şi să schimbe informaţii”.

Putin l-a sunat duminică pe omologul său american Donald Trump pentru a-i mulţumi pentru pontul CIA despre care Kremlinul a spus că a ajutat la dejucarea unui atac cu bombă la Catedrala din Kazan şi altor atacuri teroriste, săptămâna trecută, la Sankt Petersburg.

Prin anunţarea acestei convorbiri telefonice, Kremlinul a afirmat pentru prima oară că informaţii clasificate americane au ajutat la dejucarea unui atac. Putin i-a dat asigurări lui Trump că, dacă agenţiile ruse obţin informaţii despre vreo eventuală ameninţare teroristă la adresa Statelor Unite şi americanilor, ele vor fi împărtăşite imediat.

Cu toate acestea, Putin a subliniat miercuri asupra necesităţii contracarării spionilor străini şi blocării unor încercări srtrăine de amestec în afacerile interne ale Rusiei.

Putin, care candidează la al patrulea mandat de preşedinte pe 18 martie, a acuzat în trecut Statele Unite că încearcă să provoace tulburări în Rusia.

”Este necesar să punem o barieră sigură amestecului străin în viaţa noastră socială şi politică, să oprim activităţile unor servicii secrete care au încercat să-şi intensifice operaţiunile în Rusia”, a îndemnat el, fără să dea numele vreunei ţări.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...