Erdogan cere lumii să „nu se vândă pentru un pumn de dolari” ai lui Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Turcia a cerut joi comunităţii internaţionale să „nu se vândă pentru un pumn de dolari”, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu tăierea ajutorului financiar pentru ţările ce vor vota în favoarea proiectului de rezoluţie a ONU care solicită SUA să renunţe la decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

„Domnule Trump, nu puteţi cumpăra voinţa democratică a Turciei cu dolarii dumneavoastră. Şi fac apel către întreaga lume: niciodată să nu vă vindeţi voinţa pentru un pumn de dolari, în lupta voastră pentru democraţie”, a spus preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a doua zi după ce liderul de la Casa Albă a ameninţat cu tăierea asistenţei financiare pentru statele care vor vota în favoarea respectivului proiect de rezoluţie a ONU.

”Sper ca SUA să nu obţină rezultatul pe care îl aşteaptă de acolo (de la ONU, n.r.) şi că lumea va da o lecţie foarte bună Statelor Unite”, a menţionat şeful statului turc într-un discurs rostit la Ankara.

Adunarea Generală a ONU este chemată, după vetoul american din Consiliul de Securitate, să voteze joi asupra unui proiect de rezoluţie ce condamnă recunoaşterea unilaterală de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a statului Israel.

SUA au făcut luni uz de dreptul lor de veto la o rezoluţie propusă de Egipt condamnând recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Documentul a fost aprobat de ceilalţi 14 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

La 6 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce a marcat o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, mozaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...