Programul „Prima casă”, votat în lectură finală; Cum își vor putea achiziționa tinerii un apartament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Programul „Prima Casă”, oficial elaborat în susţinerea tinerilor şi familiilor tinere angajaţi în cadrul instituţiilor publice, care vor să-şi procure o locuinţă, a fost aprobat, astăzi, în lectură finală. Teoretic, acesta ar putea asigura procurarea unei locuinţe pentru cel puţin două mii de familii deja în 2018. În fapt însă, criteriile de eligibilitate sunt destul de rigide, ratele de dobândă – comparabile cu cele comerciale, iar statul şi băncile finanţatoare nu-şi asumă practic niciun risc, comparativ cu „beneficiarul”, care, în situaţia în care ar putea rămâne fără un loc de muncă, riscă să-şi piardă locuinţa în care a învestit.

Conform programului, sunt eligibile persoanele cu vârsta de până la 45 de ani, angajaţi în una din instituţiile publice, care nu deţin în proprietate exclusivă nicio locuinţă sau să nu aibă în derulare în credit ipotecar, iar plata lunară achitată să nu depăşească 50% din veniturile oficiale nete ale cumulative ale familiei beneficiarului, putând fi acceptate inclusiv veniturile rudelor de gradul întâi. Locuinţele vor putea fi procurate achitând în prima parte 10% din valoarea sa, pe un termen de până la 25 de ani. Unul dintre criterii este ca valoare locuinţei să nu depăşească 1.000.000 (un milion) de lei, ceea ce ar fi în jur de 50.000 euro.

Astfel, potrivit ministerului Finanţelor, luând drept calcul cuantumul maxim de un milion de lei, de acest program vor putea beneficia în jur de două mii de persoane deja în 2018. Însă, ţinând cont că, cel mai probabil, solicitanţii vor opta pentru o locuinţă mai ieftină, „atunci pot fi 3, 4 sau 5 mii de beneficiari deja în anul viitor”.

Pentru o locuinţă în valoare de 15.000 euro, de exemplu, beneficiarul va trebui să achite o rată lunară de 2.356 de lei. Astfel, acesta trebuie să aibă un salariu oficial de două ori mai mare (nu mai puţin de 4.712 lei).

Prin intermediul programului vor putea fi achiziționate apartamente și case de locuit pe teritoriul Republicii Moldova care au fost finalizate și date în exploatare până la depunerea cererii. Prețul acestora trebuie să nu depășească un milion de lei, iar rata inițială achitată de beneficiar este de 10% din preț.

Creditul va fi acordat de băncile comerciale pe un termen de maxim 25 de ani, în lei moldovenești. Rata dobânzii acestuia va fi compusă din rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele cu termenul de la 6 până la 12 luni, comunicată de Banca Națională a Moldovei, o marjă de până la 3% și un comision de garantare de 0,5% anual din soldul garanției de stat.

Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei, iar statul va garanta 50% din credit.

În cadrul programului „Prima casă”, cu suportul statului, își vor putea cumpăra o primă locuinţă cetățenii Republicii Moldova, cu vârsta de până la 45 de ani, care sunt angajați în câmpul muncii și au venituri oficiale. De asemenea, beneficiarii nu trebuie să dețină în proprietate o locuință sau să aibă credite ipotecare nestinse.

Beneficiarii nu vor putea înstrăina locuința achiziționată în primii cinci ani de la dobândire, cu excepția cazului de achitare deplină a datoriei pe credit. Ulterior – cu acordul ODIMM si al băncii care a acordat creditul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...