Beneficiarii de ajutor social vor presta activități de interes comunitar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șomerii apți de muncă înregistrați la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social vor presta, la solicitarea primarului, activități de interes comunitar. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, modificări ale legislației în acest sens, în lectură finală.

Potrivit noilor reglementări, aceste măsuri de activare a beneficiarilor de ajutor social presupun activități gratuite și utile comunității, organizate, conduse și controlate de către primar. Acestea vor fi prestate cu respectarea duratei normale a timpului de muncă și a normelor de securitate și sănătate în muncă. Orele pentru prestarea activităților de interes comunitar se vor calcula proporțional cuantumului ajutorului social de care beneficiază familia, dar nu vor depăși 40 ore pe lună.

În caz de refuz în prestarea activităților de interes comunitar, beneficiarii vor primi un avertisment, ulterior ajutorul social oferit familiei va fi stopat.

Nu vor putea fi încadrați în aceste activități, șomerii din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social de până la 30% (288 lei) din nivelul venitului lunar minim garantat, care în prezent este de 961 lei. La fel, și șomerii care se află în situație ce nu permite antrenarea în activități de interes comunitar.

Responsabil pentru îndeplinirea activităților de interes comunitar va fi primarul care va întocmi un plan anual de acțiuni de interes comunitar, va ține evidența persoanelor care realizează asemenea activități, precum și va raporta lunar structurii teritoriale de asistență socială lista persoanelor care au efectuat și care au refuzat efectuarea activităților de interes comunitar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...