Proiectul îl scoate pe preşedintele României nu doar din circuitul numirii procurorilor şefi, ci şi din cel al revocării - miza actualului moment pentru penalii puterii.

În expunerea de motive se arată că proiectul este asumat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat definitiv la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, în decembrie 2016, pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Proiectul este semnat de 40 de deputaţi PSD şi a fost depus ieri pe site-ul Camerei Deputatilor. El ar trebui să intre în discuţie în „comisia Iordache”. Printre semnatarii iniţiativei sunt doar câteva nume mai cunoscute din PSD, cum ar fi Cătălin Rădulescu, cunoscut şi ca „deputatul AKM” sau Andreea Cosma, autoarea dezincriminării corupţiei comise în beneficiul altora. În rest sunt social-democraţi care nu s-au făcut deloc remarcaţi. Expunerea de motive şi întreg proiectul sunt făcute de deputatul Rădulescu, în ultimul timp acesta având mai multe iniţiative controversate, cum ar fi scăparea parlamentarilor de acuzaţiile de trafic de influenţă, dar şi dezincriminarea şpăgii „pentru altul“.

„PSD a scos la rampă toţi penalii PSD pe post de buldozere pentru salvarea lor, chiar şi cu preţul distrugerii întregului sistem de Justiţie. Cosma şi toată familia ei sunt cercetaţi penal sau trimişi în judecată de DNA. Rădulescu e deja un celebru condamnat penal”, scrie Revista 22.

Sursa mai scrie că Rădulescu a declarat azi dimineaţă că a depus proiectul în urmă cu două luni şi nu le mai susţine, având în vedere că s-a decis altceva în comisia specială. „L-am depus acum două luni de zile, nu ştiu de ce a mers aşa de greu, dar voi merge şi eu pe varianta decisă”, a spus el. Totuşi iniţiativa care a fost depusă ieri pe site-ul Camerei Deputaţilor urmează să fie examinată de Comisia specială pentru legile Justiţiei.