Scandal în cinematografia moldovenească. Mai mulți cineaști îl acuză pe directorul CNC Valeriu Jereghi de abuz de putere// VIDEO

Scandal în cinematografia moldovenească. Mai mulți cineaști îl acuză pe directorul Centrului Național al Cinematografiei, Valeriu Jereghi, de abuz de putere. Scandalul a început după ce Valeriu Jereghi a expediat un demers în adresa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în care îl acuză pe Dumitru Marian, organizator TIFF și Animest Chișinău, de evaziune fiscală și însușirea banului public.

În replică, Dumitru Marian spune că Valeriu Jereghi face acuzații nefondate cu scopul de intimidare, iar acțiunile acestuia pun în lumină proastă instituția pe care o conduce.

„Acest atac la adresa partenerilor este în primul rând un scandal internațional. În al doilea rând, se încadrează foarte ușor la legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public. Pentru că prin acțiunile sale Domnul Jereghi pune în lumină proastă instituția pe care o conduce” , a menționat Dumitru Marian.

”Noi avem în industrie suficiente probleme de care trebuie să ne ocupăm. Noi avem arhive care putrezesc. Or, tot efortul Centrului se duce, în mare parte, pe promovări și interese personale”, a declarat producătoarea de film Valentina Iusuphodjaev.

Potrivit ei, administrația Centrului încearcă să impună un fel de abordare de tip sovietic și se vrea un control asupra domeniului. Tot ce se întâmplă pe piață trebuie să treacă prin filtrul directorului Valeriu Jereghi.

Și regizorul Igor Cobîleanschi s-a arătat indignat de acțiunile lui Valeriu Jereghi: „Vreau să-mi cer scuze în fața colegilor români pentru atitudinea dumnealui și să-i asigur că cineaștii moldoveni gândesc altfel.”

Foto: Agora.md