11:27:38 20.04.2024
Stiri

Expert economic, despre decizia FMI de a acorda o tranșă de 22,2 milioane de dolari R. Moldova: „Era ceva PREVIZIBIL”

Economie 21.12.2017 13:30 Vizualizări1612 Autor: Ziarul National
Expert economic, despre decizia FMI de a acorda o tranșă de 22,2 milioane de dolari R. Moldova: „Era ceva PREVIZIBIL” Facebook


Consiliul executiv al Fondului Monetar Internațional a finalizat a doua evaluare a Programului R. Moldova și a decis să acorde o tranșă suplimentară în valoare de 15,7 milioane DST (aproximativ 22,2 milioane dolari SUA).

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL să comenteze această decizie, expertul economic Roman Chircă a spus că nu-și făcea emoții că putea să se întâmple altfel.

„Este vorba de o debursare după aprobarea Raportului de țară. Asta confirmă faptul că Guvernul își onorează obligațiile asumate în cadrul Programului. Principalul element pozitiv în acest raport sunt stabilitatea macroeconomică și disciplina finanțelor publice. Banii urmează să fie direcționați către bugetul de stat. Anterior. au fost debursate 59 de milioane de dolari. Era o decizie previzibilă”, a subliniat acesta.

În același context, Roman Chircă a precizat că, în 2018, guvernarea urmează să îndeplinească o altă serie de condiții, inclusiv în ceea ce privește combaterea corupției, reformele în justiție sau îmbunătățirea climatului investițional.

„R. Moldova continuă să înregistreze progrese importante în consolidarea stabilității macroeconomice și financiare. Acest lucru este susținut de implementarea continuă a programului axat pe redresarea decisivă a sectorului bancar, îmbunătățirea guvernării și climatului de afaceri și atragerea investițiilor străine și interne”, se arată într-un comunicat al FMI, difuzat miercuri, 20 decembrie 2017, după ce Consiliul executiv al FMI a avizat pozitiv raportul privind îndeplinirea angajamentelor asumate de R. Moldova.

Directorii executivi ai FMI au remarcat că stabilitatea financiară a fost menținută, iar curățarea fermă a sectorului bancar, împreună cu reformele ample, sunt vitale pentru o creștere economică mai rapidă și reducere a sărăciei. Conducerea FMI a încurajat autoritățile să continue reformele din sectorul financiar-bancar, gestiunea prudentă a finanțelor publice și îmbunătățirea cadrului de funcționare în sectorul energetic.

Programul cu R. Moldova a fost aprobat de FMI pe 7 noiembrie 2016 pentru o perioadă de trei ani. Finanțarea are loc prin două instrumente de creditare: Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF), pentru o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 183,1 milioane de dolari SUA).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md