(VIDEO) „The Post”, filmul prin care Hollywood-ul aduce un omagiu jurnalismului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Într-o epocă în care jurnaliştii sunt acuzaţi că promovează „ştiri false”, cineaştii americani Steven Spielberg, Meryl Streep şi Tom Hanks folosesc popularitatea de la Hollywood pentru a promova presa şi mass-media din lume în filmul „The Post”.

Noul film de lung metraj al lui Steven Spielberg, ce va fi lansat vineri în Statele Unite, povesteşte cum a luat celebrul ziar Washington Post decizia de a publica documentele cunoscute sub numele de Pentagon Papers, care dezvăluie minciunile administraţiei americane cu privire la implicarea Statelor Unite în Vietnam, relatează joi France Presse.

Meryl Streep o interpretează pe Katharine Graham, directoarea pe probleme editoriale a ziarului, în timp ce rolul lui Ben Bradlee, redactorul-şef, este interpretat de Tom Hanks.

Filmul arată cum a a luat Katharine Graham decizia de a publica Pentagon Papers, o alegere care putea avea consecinţe negative pentru ziarul său, proprietate istorică a familiei sale şi în fruntea căreia se află de la sinuciderea soţului ei, Phil, cu opt ani înainte.

În 1971, Daniel Ellsberg, fost funcţionar american şi avertizor de integritate, a furnizat 7.000 de pagini de documente secrete ale Pentagonului despre războiul din Vietnam, cunoscute sub numele de Pentagon Papers. Citind aceste documente, se putea afla, contrar afirmaţiilor diferiţilor oficiali americani, că războiul din Vietnam nu era de aşteptat să fie câştigat de Statele Unite.

New York Times, un alt ziar important, a început să publice aceste documente înainte ca administraţia preşedintelui Nixon să obţină o interdicţie din partea unui tribunal federal pentru a împiedica acest lucru, pe motiv de atingere adusă securităţii naţionale.

„WaPo” a preluat apoi ştafeta, în pofida riscurilor de represalii politice şi economice.

Aproape 50 de ani mai târziu, la câteva minute de birourile Washington Post, la prestigiosul muzeu de jurnalism american Newseum a avut loc avanpremiera filmului.

Numeroasele atacuri ale actualului preşedinte american, Donald Trump, la adresa presei erau în mintea tuturor, având în vedere că muzeul se află la o aruncătură de băţ de Casa Albă, scrie agenţia franceză de presă.

Preşedintele şi-a făcut un obicei din a ataca New York Times şi CNN, dar a atacat deja şi Washington Post, numind ziarul „necinstit”, „fals” şi – apelativul său preferat – furnizor de „fake news”. De asemenea, i-a atribuit porecla „Amazon Washington Post”, referire la Jeff Bezos, proprietarul companiei Amazon (specializată în vânzare pe baza comenzilor de pe internet), care a cumpărat publicaţia de la familia Graham în 2013.

„Cred că este foarte important să nu privim filmul ca fiind partizan şi politic, bazat pe ceea ce este calificată drept media de stânga sau de la Hollywood”, a spus Steven Spielberg, însoţit de Tom Hanks şi Meryl Streep, despre care Donald Trump a spus că este o actriţă „supraevaluată”.

„Eu îl văd ca pe un film despre patriotism şi o presă curajoasă, a patra putere în stat, şi despre ceea ce au făcut mass media pentru a permite publicarea Pentagon Papers, care au dus apoi la Watergate”, a spus regizorul.

Scandalul Watergate a fost deja adus pe marile ecrane de Hollywood, cu celebrul film ”All the President’s Men” (Toţi oamenii preşedintelui) lansat în 1976. Acest film regizat de Alan Pakula îl aduce în scenă pe Robert Redford şi Dustin Hoffman în rolurile jurnaliştilor de la Washington Post Bob Woodward şi Carl Bernstein care, cu investigaţia lor, au făcut să cadă preşedintele Richard Nixon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...