Anunţul lui Andrzej Duda a intervenit la numai câteva ore după ce Comisia Europeană a anunţat că a activat Articolul 7 al Tratatului UE, o procedură care poate conduce la pierderea drepturilor de vot ale Varşoviei în Consiliul European, din cauza refuzului Poloniei de a modifica reforme judiciare controversate.

În momentul anunţului său, Duda nu a făcut referiri la articolul 7, în schimb a apărat prevederile celor două legi. El a argumentat că noile prevederi vor crea un grup de judecători de elită şi, prin urmare, sistemul judiciar va deveni mai democratic, notează sursa citată.

Comisia Europeană a adoptat miercuri o măsură fără precedent şi a impus sancţiuni Poloniei, pe care o acuză că încalcă prin reforme judiciare valorile democratice de bază ale Uniunii Europene. 

Această măsură poate conduce, la capătul unei proceduri complexe şi care nu a mai fost utilizată vreodată, la o suspendare a drepturilor de vot în cadrul Consiliului European, instanţa care regrupează cele 28 de state membre, în cazul unei „încălcări grave” a statului de drept.