Majoritatea parlamentară refuză audierea premierului Pavel Filip în Parlament. Opoziţia acuză de încălcarea gravă a Constituţiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Majoritatea parlamentară în persoana fracţiunii PD şi grupului PPE au respins propunerea deputatului liberal-democrat, Iurie Ţap, privind audierea premierului cu privire la realizările Guvernului, propunerea fiind susţinută de toate celelalte fracţiuni parlamentare. La fel, majoritatea PD-PPE a respins şi propunerea privind audierea în Parlament a raportului anual privind evoluţia procesului de descentralizare, şi aceasta fiind o propunere a deputatului Iurie Ţap.

Deputatul Iurie Ţap a argumentat că audierea la finele sesiunilor parlamentare a şefului Cabinetului de miniştri este o prevedere legală care ţine de executarea controlului parlamentar, iar refuzul lui Pavel Filip şi a majorităţii parlamentare încalcă grav prevederile Constituţiei. Acesta a amintit şi faptul că premierul Pavel Filip nu s-a prezentat cu un raport în Parlament nici la finele sesiunii de primăvară a Parlamentului.

„Într-adevăr, se încalcă legea privind controlul parlamentar. Se comite astăzi încă o ilegalitate. Numirea a încă şapte miniştri, majoritatea din acest Guvern, care se face tot în afara Parlamentului, fără poziţia Parlamentului şi fără examinarea Parlamentului. Într-o republică parlamentară, parlamentul este abilitat să aprobe Programul şi componenţa Guvernului. Iarăşi, acest lucru se face din oficiul partidului, iar premierul nu găsesşte necesar să se prezinte în Parlament măcar la sfârşitul sesiunii”, a menţionat socialistul Vlad Bătrîncea.

Acesta a ţinut să-i amintească lui Andrian Candu faptul că ar fi promis personal să vorbească cu premierul Pavel Filip, precum şi că este de acord să vină în Parlament până la finele sesiunii. „Şi eu vroiam să vă amintesc că acum două săptămâni aţi spus că nu vedeţi o problemă să vină în Parlament. Ce s-a schimbat de atunci nu înţelegem. Dar chiar dacă nu are voie să vină în parlament, există lege”, a precizat comunista Inna Şupac, de asemenea membră a Biroului Permanent al Parlamentului.

„Fracţiunea PL va susţine propunerea domnului Ţap. Dacă tot vă lăudaţi cu acele realizări grandioase, de ce vă este frică să veniţi să expuneţi de la tribuna Parlamentului?”, s-a întrebat liberala Alina Zotea.

Cu toate acestea, propunerea nu a întrunit votul majorităţii Parlamentului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...