Polițiștii de frontieră, mobilizați la maxim de sărbători

În perioada sărbătorilor de iarnă se estimează creșteri semnificative ale traficului de persoane și mijloace de transport în toate punctele de trecere a frontierei. Pentru a preveni îngreunarea circulației la frontieră și a evita formarea rândurilor, Poliția de Frontieră a dispus o serie de acțiuni suplimentare de lucru și reamintește din recomandările menite să susțină participanții la traficul transfrontalier.

Astfel, în cele mai solicitate puncte de trecere fluxul de familii cu copii, dar și persoanele cu nevoi speciale, va fi direcționat pe banda de trecere a Corpului Diplomatic. În acest sens, vor fi amplasate echipaje mobile, dotate cu tehnică specială de control, care în mod operativ și în timp real vor realiza verificarea documentelor de călătorie. Pentru informarea participanților la trafic cu copii au fost reinstalate panourile ce indică direcția de deplasare a acestora.

Totodată, în zilele în care se va atesta un număr mai mare de călători, elevii Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei vor oferi ajutor polițiștilor de frontieră în dirijarea circulației prin PTF și comunicarea nemijlocit cu participanții la traficul transfrontalier.

Suplimentar, la decizia conducerii Poliției de Frontieră s-au sistat concediile angajaților și s-au format rezerve din inspectori de frontieră, care sunt pregătiți să intervină în situațiile de un aflux de călători.

La fel, pentru gestionarea corectă și eficientă a activităților în cele mai ”active” puncte de trecere atât de la frontiera moldo-română, cât și la cea moldo-ucraineană, inclusiv acordarea ajutorului practic, vor fi delegați managerii direcțiilor specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

În perioada vizată, polițiștii de frontieră – specialiști în tehnologii informaționale, vor asigura interoperabilitatea tuturor bazelor de date pentru diminuarea timpilor de procesare a documentelor de călătorie. În context, s-a făcut și un apel către instituțiile financiar-bancare, dislocate în PTF-uri, să-și revadă programul de lucru, pentru a face față numărului sporit de călători care achită vinietele în special.

La solicitarea administrației publice locale vor fi deschise puncte de trecere cu statut local, amplasate pe sectorul de frontieră moldo-ucrainean. Activitatea dată va simplifica trecerea frontierei de către cetățenii Republicii Moldova și Ucrainei, care locuiesc permanent în raioanele administrative de frontieră, în baza pașapoartelor interne (buletin de identitate) sau în baza pașapoartelor pentru ieșire peste hotare și trecerea frontierei cu mijloace de transport care aparțin acestora a căror capacitate de încărcare nu depășește 3,5 tone.

De menționat că pentru asigurarea unui control expeditiv în punctele de trecere se va fortifica colaborarea, dar și la maxim sincronizate activitățile cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, cu autoritățile omoloage din statele vecine şi alte instituții cu atribuții la frontieră.

În vederea prevenirii şi combaterii infracționalității transfrontaliere, prin menținerea sub control a situației operative, se vor mări numărul echipelor mobile antrenate la supravegherea traseelor naţionale şi frontierei de stat, și se vor intensifica relaţiile de conlucrare cu subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne.

În atenția călătorilor, pentru a vă asigura trecerea rapidă a frontierei și pentru a evita situațiile incomode, să țineți cont de câteva recomandări:

– verificarea valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.La fel, în cazul traversării frontierei împreună cu copiii, consultaţi rubrica TRAVERSARE MINORI, amplasată pe pagina oficială a Poliţiei de Frontieră.

– în cazul în care beneficiaţi de pluralitatea de cetăţenii, la traversarea hotarului să prezentaţi paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi Vă va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere. Totodată, acest fapt va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat şi, evident, va crea condiţii favorabile pentru cetăţeni la traversare.

– în situaţiile în care apar întrebări adiționale cu privire la traversarea frontierei de stat, participanții la traficul transfrontalier pot suna la numărul de telefon 022 259 717 (LINIA VERDE), disponibil 24/24.

– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea cozilor.

– consultarea aplicației ”TRAFIC ONLINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru toate categoriile de mijloace de transport.

– pentru informații complete privind trecerea frontierei Republicii Moldova accesați de asemenea platforma online www.frontiera.gov.md.

– manifestați înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.