Prima vizită la Moscova a unui ministru britanic de externe în ultimii cinci ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şeful diplomaţiei britanice Boris Johnson este aşteptat vineri la Moscova, unde se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov, a anunţat miercuri Ministerul de Externe rus, acesta fiind prima vizită a unui ministru britanic în ultimii cinci ani în capitala Rusiei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Discuţiile între Serghei Lavrov şi Boris Johnson vor avea loc la 22 decembrie”, a precizat ministerul rus, citat de agenţia Interfax.

Aceasta este prima vizită a unui ministru britanic la Moscova în ultimii peste cinci ani, Londra fiind unul dintre cei mai puternici susţinători ai sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru rolul său în criza ucraineană.

O vizită precedentă a lui Boris Johnson în Rusia, prevăzută în aprilie, a fost anulată în ultimul moment de Londra din cauza „continuării apărării regimului sirian al lui Bashar al-Assad de către Rusia”, mai ales după atacul cu arme chimice de la Khan Sheikhoun, imputat de occidentali Damascului.

Rusia a deplâns atunci o decizie „absurdă” şi lipsa „stabilităţii şi a coerenţei politicii externe” a diplomaţiilor occidentale.

Relaţiile dintre Marea Britanie şi Rusia au fost umbrite în ultimii ani de ancheta privind moartea la Londra în 2006 a fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, precum şi de războaiele din Ucraina şi Siria.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...