„Deocheat” și „încercare de trișare a sistemului”; Ce spunea Tănase despre procedura prin care chiar el ar putea deveni ministru

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Demisiile din actualul Guvern au început odată cu cea a lui Vladimir Cebotari, dar înscăunarea noilor miniștri ar putea aduce anumite probleme, în condițiile în care președintele Igor Dodon a anunțat că va semna doar plecările din funcție, nu și desemnările.

Astfel, mai mult ca sigur se va apela la procedura consfințită odată cu numirea în funcție a lui Eugen Sturza, desemnat la Ministerul Apărării, când locul lui Igor Dodon a fost luat preț de câteva minute de Andrian Candu.

De altfel, acea procedură era catalogată acum 2 luni de către fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, drept una „deocheată” și care nu și-ar dori să se repete. Acum, chiar el și alți 6 membri ai Guvernului ar urma să fie desemnați în același fel.

La 17 octombrie, în cadrul unei emisiuni de la TVR, întrebat dacă această procedură poate fi aplicată din nou, în cadrul unor noi schimbări în Guvern, Tănase avea următorul comentariu:

„Cred că poate fi aplicată, dar tot prin intermediul Curții. Ar fi cu adevărat deocheat, chiar dacă e un mecanism perfect constituțional. Da, cred că este posibil de aplicat pentru orice situație în care președintele refuză să-și îndeplinească atribuțiile constituționale”, declara Alexandru Tănase.

El a mai spus însă că asta ar fi o „încercare de trișare a sistemului”, iar un Guvern astfel instituit ar avea mari probleme de legitimitate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...