Curtea a adăugat că ţările membre ale Uniunii Europene nu pot fi obligate să recunoască divorţurile care nu au loc într-un tribunal de stat. Unii musulmani consideră că un bărbat poate încheia mariajul din care face parte instantaneu spunând „talaq” (Divorţez de tine) de trei ori.

Aceasta este prima decizie a Curţii privind acest subiect.

Fostul cuplu s-a căsătorit în 1999 în oraşul sirian Homs înainte să se mute în Germania. Cei doi deţin dublă naţionalitate, fiind cetăţeni germani şi sirieni.

În 2013, soţul a încheiat căsătoria într-un tribunal Sharia din oraşul Latakia din Siria punând un reprezentant să repete „talaq” de trei ori.

Curtea Europeană de Justiţie numeşte procedura „divorţ privat” pentru că o autoritate a statului nu este implicată.

Soţia a recunoscut divorţul în scris, dar l-a contestat după ce fostul soţ a aplicat pentru recunoaşterea acţiunii de divorţ într-un tribunal din Munchen.

Tribunalul a trimis cazul la Curtea Europeană de Justiţie pentru clarificări în ceea ce priveşte legea Uniunii Europene pentru divorţuri, cunoscută ca Reglementarea Roma III.

Curtea Europeană a spus că declararea unilaterală de divorţ în faţa unui tribunal religios nu face parte din reglementările UE şi cazul trebuie rezolvat în cadrul legii germane.

Curtea nu rezolvă disputa în sine, astfel că tribunalul din Munchen va avea decizia finală.