Declaraţiile de avere pe anul trecut care au fost prezentate de preşedinţii de raioane şi care au fost examinate de portalul Moldnova arată că mulţi dintre aceştia sunt adevăraţi baroni locali. Întâmplător sau nu, majoritatea liderilor avuţi sunt membri ai Partidului Democrat.

Primul în topul conducătorilor de raioane cu averi impresionante este preşedintele raionului Floreşti, Ştefan Paniş. El deţine 240 de terenuri agricole în valoare totală de sute de mii de lei. Mai mult, a obţinut dividente de 825.000 de lei de la firma Pan-Clip pe care o administrează. Paniş este şi proprietarul a două terenuri de construcţii şi a două case. Şeful de raion şi-a cumpărat anul trecut cu 28.000 de euro un automobil de teren Hyundai, este acţionar la o bancă importantă din Moldova şi are un depozit bancar de 700.000 de lei.

Afaceri profitabile în agricultură are şi Ghenadie Muntean, preşedintele raionului Soroca. El a reuşit să achiziţioneze pe parcursul anilor peste 220 de terenuri agricole. De asemenea, Muntean are o casă de 140 de metri pătraţi, nu are automobil, însă este proprietarul unui camion KAMAZ şi al unui autotractor DAF care valorează aproape 150.000 de lei. Este şi fondatorul unei firme şi deţine cote-părţi în altă companie.

În clasamentul şefilor de raioane bogaţi apare şi Vasile Marandiuc de la Sângerei. Funcţionarul deţine trei terenuri agricole dintre care unul de 47 de hectare şi unul intravilan, însă nu precizează valoarea acestora. Marandiuc mai declară o casă de 120 de metri pătraţi de un milion de lei şi o construcţie nefinalizată de 60 de metri pătraţi. Preşedintele raionului Sângerei a vândut anul trecut un automobil marca Mitsubishi şi şi-a cumpărat o o maşină Volvo.

Un alt preşedinte de raion care a ajuns în atenţia portalului Moldnova graţie proprietăţilor sale este Nicolae Gorban de la Căuşeni, care pe lângă terenuri de 250.000 de lei, susţine că deţine zece autoturisme dintre care patru marca Mercedes.

Ghenadie Buza de la Hânceşti are patru terenuri, casă de 295.460 de lei, garaj de peste 88.000 de lei şi un apartament cumpărat în 2015 cu 38.500 de lei. Tot în 2015 a achiziţionat un automobil marca Mercedes, despre care spune că nu este evaluat şi mai are un Moskvici şi un Daihatsu la care tot nu indică preţurile.

Şeful administraţiei de la Străşeni, Mihail Popa, a cumpărat trei terenuri intravilane în valoare de 285.000 de lei, are o casă primită prin moştenire, alta de 330 de metri pătraţi, precum şi trei spaţii comerciale de peste un milion de lei. Are cote părţi în trei firme specializate în comerţ şi servicii.

Iar preşedintele raionului Orhei, Tudor Golub, are două case despre care spune că sunt avariate, locuieşte cu părinţii într-o casă, însă, indică altă proprietare, de 112.000 de lei. Este acţionar la două mari companii, cofondator la mai multe organizaţii şi prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Teritoriale a Partidului Democrat. De altfel, toţi preşedinţii de raioane nominalizaţi sunt membri PD.