Termenul de „tehnocrat” folosit pentru guvernul condus de Pavel Filip este doar un paravan pentru ilegalităţile care vor urma, consideră invitaţii.

„Este cert faptul că reformele acestor doi ani de zile au eşuat. Aceste 28 de condiţii vin să demonstreze că Guvernul de fapt bate pasul pe loc şi pentru a încerca poate să dreagă busuiocul, pentru a demonstra partenerilor şi pentru a încerca să pună lucrurile un pic altfel ca anul viitor totuşi să reuşească să deburseze pentru că cele 100 de milioane sunt mult prea importante”, a declarat deputatul Iurie Ţap.

„Am impresia că astăzi am asistat doar la o avanpremieră a spectacolului, un spectacol macabru care se derulează pe parcursul ultimelor zece ani de zile. Ce este cu dosarul lui Chiril Gaburici în ceea ce priveşte lipsa unei diplome de Bacalaureat? Doi. Iurie Leancă cum îndrăzneşte să vină în această funcţie în condiţiile când a încălcat flagrant Constituţia Republicii, a uzurpat puterea, a tăinuit acea responsabilitate de Guvern pe care şi-a asumat-o”, a spus fost vicepremierul Valentin Dolganiuc.

„Aceste schimbări pe care le-a făcut Plahotniuc la Guvern nu înseamnă absolut nimic pentru că deciziile oricum le ia el şi un grup extrem de restrâns de indivizi din jur. Mie îmi e milă şi de Tănase, şi de Gaburici. Pe Leancă îl înţeleg că ăsta chiar nu are absolut nicio variantă şi trebuie să joace cum îi dictează Plahotniuc. Indivizii ăştia nu mai au nicio treabă cu politica adevărată, cum se face politica, cu diplomaţia. Cei pe care îi avea erau mai mult diletanţi şi a adus nişte hoţi mai bine experimentaţi în Guvern”, a menţionat jurnalistul Alex Cozer.  

„Este de fapt un Guvern-marionetă a unei grupări care a capturat Republica Moldova. Republica Moldova este condusă acum de un grup criminal organizat. Uşa principală de intrare în guvernarea următoare este închisă după cum arată încrederea în sondajele care sunt credibile şi ei caută cumva o uşă prin spate. Dacă cumva nu există uşă prin spate să facă o gaură. 22:39 22:47 Acesta este rostul acestei noi garnituri şi vrea să o numească tehnocrată. Leancă nu este tehnocrat”, a precizat fostul deputat Valeriu Saharneanu.

În context, deputatul Iurie Ţap a mai spus că „faptele care s-au întâmplat într-un fel vorbesc despre lipsa demnităţii, caracterului acestor politicieni”.

„Plahotniuc a ales să meargă pe mâna celor verificaţi în primul rând, pe mâna celor asupra cărora deţin un control total absolut. Readucerea acestor tehnocraţi va duce la tăinuirea foarte şi foarte abilă a crimelor care urmează să se producă. Economice am în vedere sau de alt ordin în Republica Moldova”, a adăugat Valentin Dolganiuc.

„Unii pot să se întrebe: de ce facem schimbarea, când Guvernul e în creştere? Statuează domnul Plahotniuc la briefing. Simplu, răspunde el. Pentru că vrem mai mult şi ştim că se poate mai mult. Mai mult decât aeroportul, mai mult decât un miliard. În continuare sunt 100 de milioane de la Uniunea Europeană”,  a mai spus Valeriu Saharneanu.

O intervenţie telefonică la acest subiect a avut-o vicepreşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, care i-a expediat o scrisoare premierului Filip în care solicită informaţii cu privire la autenticitatea diplomei de BAC a lui Chiril Gaburici, propus pentru funcţia de ministru al Economiei.

„Nu cred că există termene de prescripţie pentru moralitate, pentru conduita pe care trebuie să o aibă un om de stat or în momentul în care cineva vreodată şi-a falsificat diploma cu siguranţă nu poate să conducă Guvernul sau să fie ministru. Este o regulă normală în orice ţară. Iată că un tehnocrat aşa cum a vrut să îl prezinte azi domnul Plahotniuc pe domnul Gaburici este de fapt un tehnocrat fără studii. Cred că doar în Republica Moldova şi doar la prezentările Partidului Democrat putem să găsim aşa ceva. De fapt cea mai mare minciună pe care a spus-o Partidul Democrat că încearcă să reformateze Guvernul şi să-i dea o alură tehnocrată. Este un Guvern exclusiv politic al Partidului Democrat şi al lui Vladimir Plahotniuc”, a declarat vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu.

Invitaţii au abordat şi posibila înscăunare a lui Vladimir Plahotniuc în fotoliul de premier.
„Acest spectacol macabru va continua şi vom vedea apariţia în scenă a actorului principal, a regizorului, a coordonatorului principal atunci când într-adevăr va veni şi va fi înscăunat în funcţia de prim-ministru”, a afirmat Valentin Dolganiuc.

„Să admitem că acele zvonuri se confirmau şi Pavel Filip demisiona. Ar fi fost imposibil de explicat în Occident pentru că tu te duci şi lauzi Guvernul, domnule uite facem reforme şi în acelaşi timp să demiţi un prim-ministru pentru a veni această persoană odioasă în fruntea Guvernului. Eu cred că ar fi fost extrem de riscant şi ar fi tăiat orice punţi cu Occidentul, în special cu Uniunea Europeană”, a menţionat Alex Cozer.  

„Nu este logic şi nu va fi astăzi pentru că schimbarea prim-ministrului este o procedură destul de complicată. Cred că ratingul negativ pe care îl are astăzi liderul democraţilor ar pica foarte prost la următoarele alegeri”, a punctat Iurie Ţap.

Cei vizaţi nu au comentat criticile.