Fostul premier polonez Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, sare în apărarea ţării sale şi cere încetarea distrugerii reputaţiei Poloniei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Varşovia este considerată o forţă a dezintegrării în Uniunea Europeană (UE) şi este important să se pună capăt distrugerii reputaţiei ei, a reacţionat miercuri preşedintele Consiliului European Donald Tusk după decizia Comisiei Europene de a declanşa articolul 7 al Tratatului UE în cazul Poloniei, transmite Reuters.

„Polonia este percepută astăzi ca o forţă a dezintegrării în această parte a Europei şi de aceea cred că este important să se pună capăt distrugerii reputaţiei Poloniei”, a declarat Tusk, care este şi fost prim-ministru al Poloniei.

Preşedintele Consiliului European este de părere cu nu se va ajunge la sancţiuni împotriva Poloniei în viitorul apropiat.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că Executivul UE „nu a avut altă opţiune” decât declanşarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului UE, care prevede suspendarea dreptului de vot. El a adăugat că Polonia are la dispoziţie trei luni pentru a pune în practică recomandările Comisiei Europene.

Măsura Comisiei are loc ca urmare a adoptării controversatelor reforme ale justiţiei în Polonia.

Ministrul polonez al Justiţiei Zbigniew Ziobro a declarat că a primit „cu calm” decizia Comisiei Europene. „Totul este despre politică, nu despre statul de drept”, a spus el.

„Polonia este o ţară care respect statul de drept”, a adăugat ministrul polonez.

Polonia „va juca un rol semnificativ în Europa şi în UE doar dacă va avea instanţe eficiente şi funcţionale”, a insistat Zbigniew Ziobro, citat de agenţia PAP.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...