„Spun de la bun început că sunt un susţinător al parcursului european al Republicii Moldova, al europenizării şi dezoligarhizării. Totuşi introducerea vectorului european în Constituţie este o nouă diversiune abil orchestrată de PD şi oligarhul suprem Vladimir Plahotniuc. În loc să lucreze la fond, adică implementarea reformelor la care s-au angajat prin acordul de asociere, în special privind independenţa justiţiei şi lupta anti-corupţie, guvernarea de la Chişinău şi PD lucrează puternic la formă. Forme fără fond”, a scris Matei-Adrian Dobrovie pe pagina sa de Facebook.

„Prin trecerea în Constituţie, democraţii se branduiesc ca principalii proeuropeni şi aşteaptă două beneficii de imagine: unul de la alegătorii care, potrivit sondajelor, îi plasează acum sub pragul electoral, ca încredere, dar care sunt pro-europeni, în timp ce al doilea mesaj este îndreptat către partenerii europeni, care trebuie cuceriţi prin acest gest de bună voinţă şi convinşi să deblocheze asistenţa financiară. Ori aceasta a fost suspendată tocmai pe motiv de lipsă de progres în ce priveşte reformele şi de schimbare a sistemului electoral, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia”, a adăugat deputatul român.

Totodată, Matei-Adrian Dobrovie spune că iniţiativa este o operaţiunea de PR şi o ofensiva de cosmetizare a imaginii PDM, care este dublată de veşnica temă falsă a luptei geopolitice, cu proeuropenii oligarhici care îi apără pe moldoveni de ameninţarea şi influenţa rusească.

„Faptul că actuala putere nu luptă cu corupţia endemică, cu sărăcia şi tot nu găseşte vinovaţii pentru furtul miliardului este ascuns sub o mulţime de măsuri „proeuropene” precum înscrierea vectorului în Constituţie sau eliminarea propagandei ruseşti din emisiunile informative, dar nu şi din cele de divertisment. Europenizarea Republicii Moldova nu se poate face din pix, formal în Constituţie, ci trebuie să se reflecte în instituţii funcţionale, justiţie independentă, luptă anticorupţie după modelul DNA, societate civilă puternică, presă independentă şi democraţie rezilientă. Altfel, proeuropenii oligarhici vor pune pe tavă la alegeri Republica Moldova forţelor pro-ruse”, a mai menţionat parlamentarul de la Bucureşti.