Măsuri întru fluidizarea fluxului de sărbătorile de iarnă, dispuse de Serviciul Vamal; Vezi care sunt acestea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Măsurile, dispuse de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova, prevăd utilizarea tuturor pistelor de control disponibile, precum și coordonarea acțiunilor de control cu autoritățile omologe din România și Ucraina, astfel încât formalitățile de vămuire să fie accelerate pe ambele părți ale frontierei.

Potrivit Serviciului Vamal, în cazul atestării unui flux sporit, numărul angajaților și echipamentelor de control este suplinit în funcție de necesități, iar controlul vamal este efectuat inclusiv de către șefii posturilor vamale și adjuncții acestora. Menționăm că, în cadrul fiecărui post vamal, este creat un grup de intervenție. Membrii acestuia, în caz de necesitate, sunt rechemați în serviciu și implicați în efectuarea controlului vamal.

Totodată, fraudele vamale depistate de către inspectorii din prima linie urmează a fi preluate de către specialiști din cadrul subdiviziunilor specializate, care vor fi prezenți în post în regim 24/7, astfel încât să fie exclus riscul tergiversării controlului vamal din cauză că inspectorul de pe pistă este implicat în documentarea fraudei consemnate.

O altă măsură de fluidizare a traficului, introdusă de către Serviciul Vamal, se referă la aplicarea sistemului de două Coridoare la patru dintre cele mai solicitate posturi vamale: Sculeni, Leușeni, Giurgiulești și Tudora. Prin urmare, cetăţenii care nu deţin bunuri ce necesită a fi declarate pot opta pentru Coridorul Verde, în timp ce Coridorul Roşu este destinat persoanelor care transportă mărfuri care presupun achitarea taxelor vamale aferente.

Instituirea controlului comun în punctul de trecere amenajat temporar la Palanca reprezintă, de asemenea, o măsură menită să fluidizeze traficul în această perioadă, dat fiind faptul că acest post este unul dintre cele mai solicitate. Chiar dacă, constrângerile de infrastructură legate de lucrările de extindere și modernizare a acestui punct de trecere, permit procesarea doar a anumitor categorii de unități de transport, totuși, acestea vor fi supuse unui singur filtru de control, conform principiilor „Ghișeului Unic” și „Opririi Unice”. Odată cu darea în exploatare a noului punct de trecere a frontierei, preconizată pentru finele anului 2018, acesta va fi deschis pentru toate categoriile de unități de transport, iar capacitatea de perfectare a acestuia se va dubla, estimându-se ca numărul vehiculelor procesate să se cifreze la circa 570.000.

De asemenea, amintim că Serviciul Vamal a inițiat deja demersurile pentru extinderea celor mai tranzitate posturi vamale, inclusiv prin construcția unor zone de control vamal pentru autocamioane, fapt ce va exclude staționarea acestora la frontieră și astfel va fluidiza traficul.

Serviciul Vamal recomandă participanților la traficul transfrontalier tranzitarea tuturor posturilor vamale de frontieră existente, în vederea evitării suprasolicitării doar a unora dintre acestea. Informația privind posturile vamale de frontieră poate fi găsită accesând Harta interactivă a punctelor de trecere.

Pentru persoanele care intenționează să traverseze frontiera vamală, Serviciul Vamal are instituit Centrul Unic de Apel (+373 22 574-111), unde aceștia pot solicita informaţii și consultații privind regulile de trecere a mărfurilor și unităților de transport peste frontiera vamală, precum și pot semnala eventuale fapte de comportament corupțional sau abuzuri în serviciu comise de colaboratorii vamali.

Participanții la traficul transfrontalier își pot planifica ruta optimă, accesând pagina web a instituției, rubrica traficul online, unde au posibilitatea să vizualizeze în timp real numărul unităților de transport care se află în cele mai tranzitate puncte de trecere.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...