/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Protest la ambasada Ucrainei. Au cerut ca românii să poată studia în școli în limba maternă: „Vor intra în școli români și vor ieși ucraineni”

20 decembrie 2017, ora 16:38

Cu pancarte și drapele ale României în mâini, un grup de tineri a solicitat ca școlile românești din Ucraina să nu fie închise. Noua lege a educaţiei din Ucraina prevede înlocuirea treptată a disciplinelor predate în limba română cu lecții în limba ucraineană.

„Această lege vine să deznaționalizeze românii de acolo. Românii vor intra în școli români și vor ieși ucraineni”, spune Alexandru Burcă.

„Statul ucrainean să nu mai încerce, să nu mai aibă tentative să revizuiască legea. Iar românii de acolo să nu mai poată fi considerați doar o simplă minoritate”, susține Pavel Vintilă.

Protestatarii au lăsat o scrisoare în poșta Ambasadei în care cer revizuirea Articolului 7 din Legea educației de către Rada Supremă. Nici un reprezentant al Ambasadei nu a ieșit în fața protestatarilor.

La 4 septembrie curent, Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă Lege a Educației. Potrivit Art. 7 din aceasta lege, în Ucraina, întregul proces de studii se va desfășura doar în limba de stat. Comisia de la Veneția a criticat această prevedere din lege.

Reporter: Beatrice Dornean
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram