(DOC) Usatîi cere procurorului general transferarea în Marea Britanie a dosarului tentativei de omor a lui Gorbunţov. „Nu am încredere în autorităţile moldoveneşti”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, s-a adresat cu o cerere procurorului general Eduard Harunjen, în care declară că nu are încredere în organele de drept moldoveneşti şi solicită transferarea dosarului penal intentat pe cazul tentativei de omor a bancherului Gherman Gorbunţov în Marea Britanie. O cerere în acest sens a fost depusă la Procuratura Generală pe numele procurorului general la data de 15 decembrie curent.

Potrivit cererii, procurorul Vitalie Busuioc, fără a cerceta împrejurările şi circumstanţele cauzei, în secret de Usatîi şi avocaţii săi, a dispus punerea sub învinuire a preşedintelui „Partidului Nostru”. „Ordonanţa de pornire a cauzei penale şi ordonanţa de punere sub învinuire au fost contestate procurorului ierarhic superior şi ulterior în instanţa de judecată pe motiv de ilegalitate şi nulitate”, se arată în textul documentului.

„Pe parcursul examinării contestaţiilor, organul de urmărire penală a invocat faptul că apărarea nu a demonstrat existenţa cauzei penale pornite pe faptul tentativei de omor a lui Gherman Gorbunţov”, se spune în document. Totuşi, Usatîi indică în cerere că însăşi Gorbunţov a confirmat nu o singură dată, inclusiv într-un interviu oferit jurnaliştilor că organele competente ale Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au pornit o cauză penală pe cazul dat.

În cerere se mai indică şi faptul că potrivit Codului procesual penal, declaraţiile „bancherului negru” reprezintă probe care constată o împrejurare importantă pentru soluţionarea justă a cauzei. Mai mult ca atât, în document se arată că existenţa cercetării în Regatul Unit a fost confirmată şi de procurorii Lilian Bacalîm şi Vitalie Busuioc.

„În cadrul conferinţei de presă, procurorii sus-numiţi, pe lângă faptul că m-au acuzat şi judecat public, au susţinut şi faptul că organul de urmărire penală (n. r. din Moldova) a făcut cerere către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord unde s-a arătat disponibil să conlucreze cu acestea la stabilirea adevărului în cazul tentativei de omor a lui Gherman Gorbunţov”, declară Usatîi.

Prin urmare, potrivit preşedintelui „Partidului Nostru”, cercetarea paralelă în Moldova a fost intentată pentru a încurca organelor britanice competente să stabilească adevăraţii complici ai acestei tentative de omor. Ori, anterior, killerul Vitalie Proca care a comis atentatul asupra lui Gorbunţov a declarat într-un interviu că comanditarul crimei este oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„În circumstanţele expuse, nu am încredere în organul de urmărire penală din Republica Moldova şi întru stabilirea adevărului şi încetării persecutării mele pe criterii politice sunt gata să depun declaraţii şi să contribui la conlucrarea cu organele de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, unde sunt gata să mă prezint oricând şi sunt de acord să fiu supus şi audierii la poligraf”, a conchis preşedintele „Partidului Nostru” în solicitarea sa adresată lui Eduard Harunjen.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...