12:28:30 28.03.2024
Stiri

SEMNAT // BERD și BEI acordă împrumuturi de 160 de milioane de euro R. Moldova pentru a interconecta sistemul energetic cu cel al României

Economie 20.12.2017 14:39 Vizualizări1946 Autor: Ziarul National
SEMNAT // BERD și BEI acordă împrumuturi de 160 de milioane de euro R. Moldova pentru a interconecta sistemul energetic cu cel al României


Guvernul R. Moldova a semnat, astăzi, două acorduri de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) privind interconectarea sistemelor energetice ale R. Moldova și României.

Cele două bănci vor oferi Chișinăului câte 80 de milioane de euro.

Costul total al proiectului, care prevede construcția liniei aeriene de tensiune înaltă Isaccea - Vulcănești - Chișinău și a unei substații back-to-back care va fi integrată în sistemul electric regional, este de 270 de milioane de euro.

Ministerul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmâc, care a semnat acordurile din partea Guvernului R. Moldova, a anunțat că UE va acorda republicii noastre un grant de 40 de milioane de dolari, iar Banca Mondială - un împrumut de 70 de milioane de dolari.

„Este cea mai mare investiție de la Independență încoace, care va oferi, într-adevăr, o alternativă sistemului electric actual din R. Moldova care este bazat pe cel sovietic”, a spus Octavian Calmâc, afirmând că R. Moldova va avea posibilitate să-și aleagă singura sursa din care să se aprovizioneze cu energie electrică.

Proiectul privind interconectarea sistemelor electrice din R. Moldova și România va fi realizat pe parcursul următorilor ani.

„Este un proiect major, la care am lucrat intens cu toți partenerii în ultimii ani, pentru a putea face finanțarea accesibilă și pentru a pregăti proiectul pentru faza de implementare. Suntem încrezători că acest proiect va contribui la consolidarea securității energetice a Republicii Moldova și a pieței de electricitate în beneficiul consumatorilor. Sperăm că acest proiect va fi implementat la timp și că va oferi rezultate cât de curând posibil”, a declarat la eveniment șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md