Se modifică buletinul de identitate și pașaportul biometric; Grupa sangvină și semnătura digitală, excluse

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Măsuri de îmbunătățire a eliberării actelor de identitate. Cabinetul de miniştri susţine proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte.

Astfel, potrivit inițiativei legislative înaintate de un grup de deputaţi, din buletinul de identitate, pașaport, pașaportul diplomatic și cel de serviciu va fi exclusă mențiunea cu privire la grupa sanguină.

Autorii consideră că grupa sangvină nu este un identificator unic al persoanei, deoarece aceeași grupă sangvină o poate avea mai multe persoane. La fel, autorii invocă că se atestă cazuri când datele despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu corespund realității pe motiv că au fost introduse greșit sau determinate eronat de instituția medicală.

O altă schimbare vizează extinderea termenului de valabilitate al paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele care au peste 16 ani.

De asemenea, este prevăzută eliberarea buletinului de identitate electronic cu semnătură digitală şi certificatele cheilor publice. Termenul de valabilitate al acestuia va constitui 10 ani.

Proiectul mai prevede aplicarea în exclusivitate a semnăturii titularului care a împlinit vârsta de 14 ani – vârstă prevăzută pentru dobândirea capacității de exercițiu limitată. Iar în cazul titularului cu vârsta sub 14 ani și al celui care nu poate aplica semnătura sa, se va aplica un simbol special în condițiile prevăzute de Guvern.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...