O nouă țară aproape să devină membru al Uniunii Europene. Se face lobby puternic la Bruxelles

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ungaria cere în mod clar oficialilor europeni să urgenteze procesul de adarare a Muntenegrului la Uniunea Europeană. Ministru de Externe de la Budapesta a cerut public ca ultimele trei capitole rămase de dezbătut să fie finalizate într-un termen cât mai scurt.

„Ungaria ar dori ca UE să deschidă cele trei capitole rămase privind discuţiile de aderare şi să le finalizeze în termen de patru ani. Ungaria este un susţinător hotărât şi devotat al integrării Muntenegrului în UE. Securitatea în Balcanii de Vest reprezintă un important interes european de securitate, iar cea mai rapidă modalitate de îndeplinire a acestuia este integrarea europeană. Muntenegru a devenit pe merit un membru al NATO şi merită, de asemenea, să devină membru al UE”, a spus Peter Szijjarto, în cadrul unei vizite oficiale la Podgorica, conform agenție MTI, citate de mediafax.ro.

Ministrul ungar își argumentează îndemnul adresat prin faptul că Muntenegru este un factor de stabilitate în regiune, iar aderarea acestei țări la UE va contribuit și la securitatea Europei.

„Podgorica este un pilon al stabilităţii în Balcanii de Vest, prin urmare integrarea europeană a ţării va contribui în mod semnificativ la stabilitatea regiunii, care are o influenţă semnificativă asupra securităţii întregului continent european”, a precizat Szijjarto.

Deşi Parlamentul European susţine apelul pentru integrarea statelor din Balcanii de Vest în UE, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat recent că discuţiile cu Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia au progresat într-un ritm lent, motiv pentru care extinderea Uniunii nu este posibilă în 2019.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...