22:04:10 28.03.2024
Stiri

DOC // SCANDAL în cinematografia din R. Moldova: Un grup de cineaști îl acuză pe Valeriu Jereghi de ANTIROMÂNISM

Social 19.12.2017 17:27 Vizualizări2965 Autor: Ziarul National
DOC // SCANDAL în cinematografia din R. Moldova: Un grup de cineaști îl acuză pe Valeriu Jereghi de ANTIROMÂNISM
Poză simbol


Mai mulți cineaști din R. Moldova îl acuză pe directorul Centrului Național de Cinematografie (CNC), Valeriu Jereghi, că ar lupta cu cinematografia, în loc să o dezvolte și dezbină cineaștii.

Scandalul a izbucnit după ce Valeriu Jereghi a trimis la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării un demers în care afirmă că în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania „TIFF-Chișinău 2017” și Festivalului Internațional de Film de Animație „Anim'est”, organizate la Cinematograful „Odeon” s-ar fi pus în vânzare ilegal biletele.



Jereghi solicită ministerului să nu mai susțină financiar aceste evenimente și sugerează ca acest aspect să fie lăsat la discreția CNC.

În demers este vizat Dumitru Marian, președintele AO „ALTFilm”, care a fost co-organizator al celor două festivaluri de film de la Chișinău.




Într-un răspuns oferit de Dumitru Marian se arată că acest demers este făcut „în spiritul practicilor securiste de altă dată și nu are niciun temei legal, ci doar scopul discreditării și intimidării după principiul: Cine e cu noi, să stea fără grijă, cine nu - păzea!”.

Potrivit lui Marian, „ALTFilm” este co-organizator al celor două evenimente menționate - TIFF Chișinău și ANIMEST Chișinău, organizate de Asociația ESTENEST și Asociația Festivalul de Film TRANSILVANIA. Accesarea fondurilor se face în Republica Moldova prin ALTFilm, rezident fiscal pe teritoriul Moldovei, iar fondurile din România sunt accesate de Asociațiile respective, rezidente pe teritoriul României. Fiecare dintre parteneri este responsabil de respectarea contractelor pe care le semnează și respectarea strictă a legilor care le reglementează activitatea. În cazul vânzării de bilete la Chișinău, este o decizie comună a partenerilor și se face în strictă concordanță cu legile fiscale din R. Moldova.

„Mai mult, considerăm că educarea publicului se face inclusiv prin inocularea „realității crude” că filmul este un produs - artistic, cultural, educațional, dar produs - și el costă și trebuie cumpărat. Mai mult, nicio instituție nu asigură finanțarea integrală a costurilor de organizare, deci este implicită și logică vânzarea de bilete. (...) Așadar, ALTFilm semnează contracte cu Agenția de bilete EVO IT SRL (deținătorul Platformei iTicket), care își asumă integral vânzarea de bilete contra unui comision, iar stingerea obligațiilor contractuale se face prin facturi fiscale. Vânzarea biletelor are loc exclusiv prin intermediul aparatului de casă și o fac angajații Agenției de bilete, atât pe online, cât și la cinematograf”, susține Marian.




„Dl Jereghi, director al Centrului Național al Cinematografiei, crează tot mai mult impresia că luptă cu cinematografia, în loc s-o dezvolte. Dumnealui a mai atacat în câteva rânduri cineaștii pe care nu-i agrează, iar acum încearcă să își extindă furia și peste hotarele țării, atacând (așa cum se mai practică printre demnitarii de stat) partenerii externi ai celor „nesupuși”. ANIMEST și TIFF sunt cele mai mari festivaluri din România și printre cele mai importante din Europa centrală și de Est. Am depus mult efort să le aducem la Chișinău, am convins partenerii că publicul moldovean este unul cult și merită acces la filme de calitate și ne-am construit o reputație care, sincer vorbind, a deschis drumuri mai multor cineaști din Moldova și urmează să aducă beneficii de aici încolo, inclusiv în virtutea creării Centrului Național al Cinematografiei din Moldova. Din orgoliu propriu, fără dovezi și cu foarte multă rea intenție, dl director al CNC împarte presupuneri în stânga și-n dreapta, menite să discrediteze niște inițiative doar pentru că nu se raportează la Centrul Național al Cinematografiei sau, mai bine zis, dlui personal. Poate fi calificat ca abuz în serviciu și se pedepsește, în mod normal”, adaugă Marian.

În sprijinul lui Dumitru Marian s-au pronunțat regizorul Igor Cobîleanschi, dar și Oana Giurgiu, director executiv TIFF, Vlad Ilicevici, director Executiv ANIMEST, și Ada Solomon, profucătorul care a câștigat „Ursul de aur”, Berlinale 2013, cu „Poziția copilului”.

Igor Cobîleanschi, de exemplu, îl acuză pe Valeriu Jereghi, într-un video pe Facebook, de acțiuni antiromânești, chiar dacă dânsul a declarat recent că „România, alături de Franța sunt doi parteneri importanți ai instituțiilor cinematografiei moldovenești, în curs de formare…”.

Vedeți mai jos declarațiile cineaștilor de peste Prut:

Oana Giurgiu: „Foarte trist. Am muncit mult să facem TIFF la Chișinău, ne-am chinuit să facem rost de finanțări, deși au fost departe de a acoperi costurile, am mers mai departe, am făcut mai mult anul acesta, față de anul trecut, au fost și proiecții gratuite, cu care eu una nu sunt de acord, pentru că mi se pare firesc ca publicul să respecte munca celor care fac filmul, chiar dacă plătesc o sumă infimă, e firesc să plătești ceva, atunci când primești ceva. În plus, când plătești un bilet altfel respecți actul artistic, altfel te comporți în timpul vizionării și altfel poți avea pretenții vizavi de calitatea proiecției, a organizării etc. Noi am făcut acele proiecții gratuite, în aer liber, tocmai pentru a trezi interesul (de altfel scăzut al publicului din Chișinău) față de film. Biletele s-au vândut doar la proiecțiile în cinema. Și acelea nu pot fi gratuite, dacă dorim să educăm un public, care să vină la film tot timpul anului. Atunci, niciodată filmele pe care le va produce Moldova nu vor avea un public, nu vor putea fi exploatate. Filmele nu se pot face fără public. Iar publicul se creează în timp! Iar CNC ar trebui în egală măsură să lupte și pentru acest lucru! Noi nu ne vom da bătuți, așa cum n-am facut-o în România, când festivalurile noastre au fost în pericol, am mers mai departe și am creat niște evenimente de marcă și un public care le așteapta cu nerăbdare”.

Vlad Ilicevici: „Este cu siguranță foarte trist, așa cum zicea și Oana. Am muncit ani de zile, împreună cu colegii mei Dumitru, Laurențiu Brătan și alții să putem aduce Anim'est-ul în Chișinău. Am creat o relație cât se poate de organică și eficientă cu facultățile cu profil artisitic din Chișinău, pentru a coopta tineri viitori animatori în platforma educațională a Anim'est-ului, Animation Worksheep. Doi dintre ei au ajuns ulterior la cele mai mari școli de animație din Europa și cu siguranță printre cele mai puternice din lume - Animation Workshop din Danemarca și Goblin din Franța. Iar cea mai mare parte a foștilor worksheeperi lucrează în momentul ăsta ca animatori în RM, România și alte țări europene. Este meritul lor, cu siguranță, însă Anim'est Chisinau a avut un rol important în deschiderea orizontului tinerilor animatori”.

Valeriu Jereghi nu a avut încă o reacție la acuzațiile aduse de cineaști, iar ultimii anunță pentru mâine o conferință de presă la Chișinău în cadrul căreia promit să dezvăluie mai multe încălcări în activitatea Centrului Național al Cinematografiei din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md