18:36:33 25.04.2024
Stiri

Nicolae Negru, despre noile nominalizări în Guvern: ​„Unii miniștri meritau să fie schimbați, alții însă își făceau bine treaba și schimbarea lor pare nedreaptă”

Politică 19.12.2017 16:00 Vizualizări2605 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru, despre noile nominalizări în Guvern: ​„Unii miniștri meritau să fie schimbați, alții însă își făceau bine treaba și schimbarea lor pare nedreaptă”


Anunțul de astăzi al liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, privind aducerea unor noi miniștri în Guvernul Filip i se pare editorialistului Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, „o mișcare surprinzătoare, riscantă, a cărei motivație nu este clară întru totul”.

„Dacă Guvernul funcționa atât de bine, precum se spune, o remaniere atât de amplă, cu introducerea unor persoane noi, ar putea avea un impact invers celui scontat, mișcarea, reformele ar putea încetini, în loc să se accelereze. Unii miniștri meritau să fie schimbați, alții însă își făceau bine treaba și schimbarea lor pare nedreaptă. Mă refer, în primul rând, la Gheorghe Balan, vice-premier pentru Reintegrare, a cărui activitate o apreciase însuși Plahotniuc, după semnarea celor patru înțelegeri cu Tiraspolul. De asemenea, nu pare justificată înlocuirea lui Octavian Calmâc cu Chiril Gaburici, care e un bun om afaceri (cu o problemă de integritate, din care motiv și-a dat demisia din funcția de premier, de altfel), dar nu e și un economist de forță”, comentează Nicolae Negru.

Cât despre Iurie Leancă, editorialistul nostru spune că nu pune nimeni la îndoială calitățile sale de diplomat, dar „are probleme în relațiile cu președintele PPE, Joseph Daul, care poate influența deciziile UE în relațiile cu Republica Moldova”.

„Pe de altă parte, mi se pare adecvată, necesară înlocuirea ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, cu Alexandru Tănase, care, posedând o vastă experiență în domeniu, va putea contribui mai bine la crearea unei justiții independente și profesioniste”, mai adaugă analistul Nicolae Negru.

Menționăm că în funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană a fost propus astăzi Iurie Leancă, fost prim-ministru și ministru de Externe și al Integrării Europene. Acesta va avea misiunea să coordoneze și să dinamizeze implementarea Acordului de asociere cu UE.

În calitate de vicepremier pentru Reintegrare va veni fi Cristina Lesnic. Până acum, ea a condus Departamentul Integrare Europeană de la Ministerul Afacerilor Interne și a avut un rol important în procesul de eliminare a vizelor cu Uniunea Europeană.

La conducerea Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene va ajunge Tudor Ulianovschi, actualul Ambasador al Moldovei în Elveția.

La Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost propus un alt fost premier, Chiril Gaburici.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi condus de Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Iar rectorul Universității Agrare din Moldova, Liviu Volconovici, a fost propus în calitate de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Ministerul Justiției va fi condus de Alexandru Tănase, fost judecător al Curții Constituționale și fost ministru al Justiției.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md