Declaraţia a fost făcută de europarlamentarul Monica Macovei într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV.

„Votul mixt a fost criticat de toate instituţiile europene şi este una din aceste condiţionalităţi. Orice încercare de referendum sau de altă natură care să ducă la schimbarea votului mixt, adoptat deja în Parlament, va face foarte bine Republicii Moldova pentru că o interesează, până la urmă, deblocarea banilor pentru cetăţeni. Sigur, să sperăm că nu sunt furaţi. Dar mai sunt şi alte condiţii de îndeplinit, cum este anticorupţia, unde eu nu văd să se mişte nimic”, a menţionat europarlamentarul.

„Dacă faceţi un grup de iniţiativă care să încerce să strângă semnături, să facă un referendum pentru a se schimba votul mixt în Parlament, şi-i reuşeşte, noi o să spunem - foarte bine! Însă asta nu se va întâmpla, cred, înainte de 2018”, a mai spus Monica Macovei.

Iar cât ţine de unele afirmaţii precum că guvernarea va face tot posibilul ca să fie deblocaţi banii externi, chiar dacă nu vor fi îndeplinite toate condiţionalităţile UE, europarlamentarul a comentat că „aceste voci nu au dreptate şi încearcă să vă păcălească aşa cum propaganda falsă este în Moscova, peste tot şi în toate. Nu, noi nu renunţăm la ceva ce am stabilit”.