Deputat rus: Rechemarea lui Neguța de la Moscova este o provocare a lui Plahotniuc împotriva lui Dodon

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rechemarea la Chișinău a Ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a fost dictată de oligarhul și liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, aceasta fiind o acțiune îndreptată împotriva șefului statului, Igor Dodon. Opinia este împărțită de șeful Comitetului pentru relaţiile cu CSI, integrare euroasiatică şi relaţiile cu conaţionalii din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, Leonid Kalashnikov.

În opinia oficialului rus, rechemarea lui Neguța va știrbi din imaginea șefului statului, în contextul alegerilor parlamentare preconizate pentru anul viitor. Mai mult, acesta spune că în spatele acțiunii s-ar afla oligarhul Plahotniuc.

„Sunt convins că este o provocare împotriva lui Dodon. Eu îl cunosc pe ambasador, este o persoană orientată spre Rusia. Cred că este o încercare de a știrbi din influența lui Dodon, în special în ajunul alegerilor”, a declarat oficialulul rus pentru Russia Today.

Deputatul a subliniat că recent un grup format din 30 de parlamentari moldoveni (în mare parte socialişti) a fost în vizită în Duma de Stat de la Moscova și și-a exprimat intenția de a fi sinceri în cadrul campaniei electorale. „Dar judecând după acţiunile lui Plahotniuc, el nu se fereşte de nicio metodă, inclusiv de a-l suspenda temporar pe Dodon de la putere, când el are nevoie de a semna decretul privind numirea în funcţie a ministrului Apărării. De aceea, rechemarea ambasadorului pentru consultaţii e din aceeaşi operă”, a subliniat Kalashnikov.

Citește și: Dodon se gândește doar la sine: Președintele admite că rechemarea lui Năguță la Chișinău este „o piedică” pentru a nu se întâlni cu Putin

MAEIE a luat decizia de a-l rechema la Chişinău pentru consultări pe Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andre Neguța, „în legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri”.

Diplomația adaugă că în cadrul discuţiilor „urmează a fi examinate căile pentru depăşirea situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldoveneşti și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...